Visa allastudier.se som: Mobil

Så kommer du in på toppuniversitetet

Ett säkert sätt att kickstarta karriären är att ta sig in på ett topprankat universitet utomlands. Men för att ta sig dit krävs mer än höga betyg. Vi tittar närmare på vad som krävs.

Hitta din utbildning:

I AllaStudiers sökfunktion hittar du många intressanta utbildningar utomlands.

Ifall man både vill och kan, då ska man. Det är inställningen Julia Klingberg, 17 år från Helsingborg, har till livet. Viljan att plugga på ett toppuniversitet är stark och just nu vill hon lära sig så mycket hon kan inför utmaningen att ta sig in på ett topp20-rankat universitet i USA. Ett steg på vägen är sommarkursen genom Study Advantage, där svenskar på topprankade universitet utomlands ger konkreta tips på hur man lyckas med sin ansökan.

– Vid antagning i Sverige tittar man bara på betygen, i USA och Storbritannien gör man en mer omfattande bedömning. Förenklat kan man säga att de amerikanska universiteten bedömer dig mer som person medan de brittiska motsvarigheterna är intresserade av hur du har stimulerat ditt akademiska intresse i det ämnet du vill studera, berättar Ebba Nogeman Körner, 21, som är en av de som undervisar på kursen. Hon pluggar själv på European Business School (Regent''s University) i London.

En ansökan ska förutom betygen innehålla prov, rekommendationsbrev, uppsatser och meritlista. I nästa steg sker oftast intervjuer. Ebba Nogeman Körner berättar att intresset bland svenska elever att få hjälp är stort.

– De vanligaste frågorna handlar om vilka saker som är viktigast i ansökan, hur stor vikt man ska lägga vid akademiska respektive icke-akademiska meriter och hur man gör för att få bästa möjliga rekommendationer från sina gymnasielärare, berättar Ebba Nogeman Körner. 

Julia Klingberg oroar sig mest över hur hon ska få till ett bra personligt brev.

– Det är viktigt att lyckas med de personliga bitarna i ”Personal Statement” så att juryn inte tappar intresset utan verkligen förstår vem jag är, säger Julia Klingberg.

Hon tycker att kursen har gett henne bättre självförtroende.

– Kursen har gjort att jag inte längre känner mig som en i mängden, jag har blivit peppad av att träffa andra drivna människor som har lyckats. Jag har också fått inblick i vad som krävs av mig framöver, förstår vilka delar av ansökan jag kommer att ha problem med och hur jag kan få hjälp med dessa, säger Julia.

Tipsen på hur du förbereder dig

Disponera din tid i och utanför skolan
Utmana dig själv akademiskt under gymnasietiden genom att ta många och gärna avancerade kurser. Utanför skolan är det viktigt att engagera sig helhjärtat i sina intressen, det spelar inte så stor roll vad det är. För universitet utomlands är just dessa ”extracurricular-activities” viktiga.

Belys rätt kompetens i ansökan 
Tänk på att lyfta fram kompetenser hos dig själv som är relevanta för den utbildningen du söker till. Visa att du aktivt har sökt dig till aktiviteter där du lärt dig mer om ett område som är relevant för utbildningen. ”Det absolut vanligaste misstaget svenskar gör är att man lyfter fram fel kompetenser i sin ansökan” säger Ebba Nogemann Körner.


Var inte blygsam
Tveka inte att skryta om dig själv i ansökan. Vi svenskar är generellt för försiktiga i jämförelse med andra nationaliteter när det gäller att framhålla oss själva. Det förlorar du bara på. Visa att du gör mer och är bättre än dina kurskamrater.

Hur finansierar jag studierna i USA?

Han fick sportstipendium i USA

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 25 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga språk och få ett försprång

Engelska och japanska är mest populärt. AllaStudier.se ger dig listan till utbildningarna. Språkresorna har under 50 års tid gett miljontals svenskar ökade kunskaper i olika språk och spännande möten med andra människor och kulturer. – Vi har noterat en ökning av de traditionella tre veckor långa språkresorna under sommarlovet som mestadels lockar 15–16-åringarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

Jobba som Au Pair

Tycker du om barn? Vill du komma ut i världen och förbättra dina språkkunskaper? Då är au pair-jobb kanske något för dig. Som au pair bor du hos en familj i ett annat land och hjälper familjen genom att ta hand om barnen och att göra en del enklare hushållsarbete. Olika familjer har olika behov så dina uppgifter kan variera, men här är några exempel: Din huvuduppgift som au pair är alltid att ta h ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön