Visa allastudier.se som: Mobil

Så lyckas du på distans

Allt fler väljer att studera på distans. Men statistiken visar att studieresultaten är riktigt dåliga bland distansstudenter. AllaStudier tipsar om hur du ska göra för att lyckas.

De senaste tio åren har antalet högskolestudenter som studerar på distans ökat med hela 245 %. Förra läsåret pluggade 90 500 studenter enbart på distans, vilket utgör 20 % av det totala antalet studenter. Men statistiken visar att studieresultaten är betydligt sämre bland distansstudenterna än bland de som pluggar på campus.

Dunia Tazkarij, 22, från Hässleholm pluggar på distans till receptarie på Umeå universitet. För henne fungerar distansstudier bra, men hon förstår att många får problem.

– Det handlar om planering och prioritering, det går inte att tänka ”jag kan väl skjuta upp det” och göra allt i sista minuten. Då misslyckas man, säger Dunia.

I dag finns många varianter av distansstudier, från helt IT-baserad undervisning utan träffar till fysiska träffar på högskolan 3-4 gånger i månaden. Gunilla Lundmark, studie- och karriärvägledare på Mittuniversitetet tycker det är viktigt att lusläsa informationen om studieupplägget för att undvika obehagliga överraskningar som gör att man inte kan fullfölja kursen.

– Det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om kursen, så att man vet vad man söker till. Det är lätt att anmäla sig men sedan kan det komma överraskningar som att man måste besöka högskolan flera gånger, vilket är omöjligt för vissa, säger Gunilla.

Så lyckas du med distansstudierna

Ta tag i studierna på en gång
Många tror att distansstudier är lättare än vanliga studier, när det egentligen är tvärtom. Tänk på att kursens innehåll är detsamma som den campusbundna kursen, med skillnaden att du pluggar på egen hand. Sätt igång med uppgifterna med en gång kursen har startat och plugga kontinuerligt och strukturerat.


Ge plats åt studierna
Det är vanligt att man jobbar samtidigt som man ska studera. Fundera igenom din situation och ta inte på dig för mycket, har du heltidsjobb, barn och fritidshus hinner du inte med att plugga på heltid. Beroende på studievana och förkunskaper är det väldigt olika hur tufft man upplever det. Börja med en liten kurs (7,5 p) för att känna efter.


Kolla upp om det finns Lärcentrum i din kommun
Om det finns ett Lärcentra i din kommun, utnyttja det. Ofta pluggar man bättre genom att komma hemifrån och på Lärcentren finns fräscha datorer och studievägledning. Försök hitta någon annan på samma ort som också pluggar på distans, då kan ni läsa tillsammans.

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

Läs mer om distansstudier:

Plugga på dina egna villkor

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Distansplugga dig till en karriär

Föräldraledig och distansstudent

Gå en kurs på Harvard från soffan

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-21

MOOC kommer till Sverige

MOOCs står för massive open online courses och har haft en enorm framgång globalt de senaste åren. Nästa år introduceras fenomenet i Sverige, där Karolinska Institutet blir pionjär och ger fyra kurser. 2011 blev det riktiga startskottet för det vissa kallar en internetrevolution inom högre utbildning. Då lanserade Stanford University i USA en öppen onlinekurs som lockade 160 000 studente ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Distansstudier på högskola: Frihet under ansvar

Studenter som läser på distans har ökat explosionsartat de senaste årtiondet. Att vara uppkopplad utan kurskamrater kräver självdisciplin och motivation.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön