Visa allastudier.se som: Mobil

Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app.

Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, våren 2021 var det nära 59 000 personer som anmälde sig till provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och BliAntagen, ett av de företag som arrangerar förberedelsekurser inför högskoleprovet.

– Vi har ett högt tryck på våra kurser, i Stockholm har vi över 100 personer som läser våra kurser inför varje provomgång. Det finns ett stort intresse för att skriva provet och det finns flera sätt att förbereda sig. En kurs ger en interaktion mellan elev och lärare som ingen annan förberedelsemetod ger, säger Marcus.

Utbildningarna som kräver högst poäng

Dessa program brukar kräva högst poäng på högskoleprovet:

Marcus menar att ett av de största problemen på provet har med stress att göra, man får tidspress och blackout och tänker fel eftersom man är för dåligt förberedd. På kurserna simulerar man därför ett helt prov för att sedan analysera vad man behöver öva på.

Victoria Daviknes tillhör de som sett en avsevärd resultatskillnad efter att ha gått en kurs. Hon skrev högskoleprovet första gången under sitt första år på gymnasiet. Resultatet blev 0,8, ganska långt ifrån det resutlat hon behövde för att komma in på juristprogrammet. Nästa gång, efter kursen, blev resultatet 1,5.

– Andra gången jag skrev kändes det bättre och jag tror att det hade med kursen att göra. Jag var mycket lugnare och visste hur jag skulle disponera tiden, säger Victoria.

Utbildningarna som kräver lägst poäng

Tips på hjälpmedel

Kurser:

  • Högskoleprovguiden

Böcker:

  • Den Kompletta Guiden Till Högskoleprovet
  • Högskoleprovet Övningsbok
  • The White Book

Testa din kunskaper här! 

Intervju från 2012

Senast uppdaterad: 28 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-29

Hon höjde sig 0,75 poäng

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. Här kan du läsa om hur hon gjorde!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Testa gamla högskoleprov – högskoleprovets orddel

Det bästa sättet att förbereda sig inför Högskoleprovet är att göra gamla prov! Här hittar du länkar till övningsprov inför högskoleprovets orddel på studentum.se.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-14

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips. Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne. – Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön