Visa allastudier.se som: Mobil

Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app.

Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, hösten 2012 var det 51 300 personer som skrev provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och BliAntagen, ett av de företag som arrangerar förberedelsekurser inför högskoleprovet.

– Vi har ett högt tryck på våra kurser, i Stockholm har vi över 100 personer som läser våra kurser inför varje provomgång. Det finns ett stort intresse för att skriva provet och det finns flera sätt att förbereda sig. En kurs ger en interaktion mellan elev och lärare som ingen annan förberedelsemetod ger, säger Marcus.

Utbildningarna som kräver högst poäng

Dessa program brukar kräva högst poäng på högskoleprovet:

Marcus menar att ett av de största problemen på provet har med stress att göra, man får tidspress och blackout och tänker fel eftersom man är för dåligt förberedd. På kurserna simulerar man därför ett helt prov för att sedan analysera vad man behöver öva på.

Victoria Daviknes tillhör de som sett en avsevärd resultatskillnad efter att ha gått en kurs. Hon skrev högskoleprovet första gången under sitt första år på gymnasiet. Resultatet blev 0,8, ganska långt ifrån det resutlat hon behövde för att komma in på juristprogrammet. Nästa gång, efter kursen, blev resultatet 1,5.

– Andra gången jag skrev kändes det bättre och jag tror att det hade med kursen att göra. Jag var mycket lugnare och visste hur jag skulle disponera tiden, säger Victoria.

Utbildningarna som kräver lägst poäng

Tips på hjälpmedel

Kurser:

Upgrades Educations intensivkurser

Högskoleprovguiden

Privatläraren Stockholm

Böcker:

Den Kompletta Guiden Till Högskoleprovet

Högskoleprovet Övningsbok

The White Book

Appar:

Nya högskoleprovet – Appanero.

Högskoleprovet – öva på ORD NOG DTK ELF LÄS – Appanero. Baserad på det gamla provet.

Ordkunskap – Designbaren. Träna inför den svåra ORD-delen av högskoleprovet.

Quizzer Högskoleprov NOG (matematik & logik) – Mobil Utbildning Sverige AB.

Träna på gamla prov:

Test: Hur klarar du gamla högskoleprov?

Behöver du fler tips på hur du kan träna till högskoleprovet på bästa sätt? Econello har sammanställt information om hur dagen är upplagd och vad du kan göra för att lyckas med nästa högskoleprov. Läs mer här!

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 10 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-18

Hon höjde sig 0,75 poäng

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Han skriver 2,0 av gammal vana

Snart dags för högskoleprov! Inspireras av Olle Nässén som har fått 2,0 inte bara en utan flera gånger. Första gången Olle Nässén, 35, satte sig med högskoleprovet var på gymnasiet. – Målet var att kunna välja vad som helst när jag skulle börja plugga. Då hade jag ögonen på apotekarprogrammet och det krävdes runt 1,9 på högskoleprovet för att komma in.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

Testa gamla högskoleprov

En av de bästa sätten att förbereda sig inför högskoleprovet är att göra gamla prov. Här hittar du de senaste proven och kan läsa mer om hur provet fungerar!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön