Visa allastudier.se som: Mobil

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen.

I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont.

– Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skolan samtidigt som de ska göra andra aktiviteter, idrotta och festa. De blir som ett ekorrhjul, säger Camilla Håkansson, kurator på Katedralskolan som är den skola i Lund med störst andel stressade elever.

I en ny rapport till Utbildningsnämnden i Lund beskriver skolorna förebyggande åtgärder. På Katedralskolan använder man sig nu av Act – ett program för att lära stressade elever att slappna av och hantera problem.

— Stressen är ett verkligt bekymmer. Vi ska försöka omdisponera resurser så att så många som möjligt kan delta i Act, säger Kennet Flennmark, rektor på Katedralskolan.

På individnivå tror Camilla Håkansson att man måste jobba med självkänslan för att komma åt problemets kärna.

– Många har ett stort självförtroende men känner sig obetydliga och obekräftade. De måste lära sig att sätta upp realistiska mål, säger hon.

Läs också

Utbildningar i stresshantering

Så undviker du studiestressen

Fredrik Stjernström

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Olof, 17, pluggar och driver fyra företag

Nu ska han dessutom gå ut gymnasiet på bara två år. Efter det väntar studier i ekonomi och juridik. Olof Gustafsson, 17, ska förutom att driva fyra företag nu även gå ut gymnasiet på två år i stället för tre. Varför? – För att tjäna tid. Ett år är en lång tid och jag vill kunna nå vissa av mina mål så snabbt som möjligt. Vad ska du göra efter studenten då?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-07

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar. Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Alex pluggade sig till Allsvenskt guld

Alexander Nilsson tränar till proffs på fotbollsgymnasiet i Malmö. Vid sidan av skolan gör han mål för MFF. Som elev på fotbollsgymnasiet blir Alexander Nilsson tränad av proffs från fotbollsklubben Malmö FF. Och det har gett resultat. Säsongen 2010 gjorde han två mål för MFF och var med om att vinna allsvenskt guld. – Fotbollen är prio ett. Skolan tar jag som den kommer, säger Alexander.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön