Visa allastudier.se som: Mobil

Så tar du kontroll över studentekonomin

Istället för studieskulder får Martina, 25, lön och kontakter. Hon har två jobb vid sidan om studierna.

Martina Strand, 25, tar inte lån från CSN. Vid sidan av ekonomistudierna vid Handelshögskolan i Göteborg har hon två jobb: VD för ett företag i bemanningsbranschen och projektledare för ett inredningsföretag.

- Det är absolut något jag kan rekommendera. Företag efterfrågar det också, man hamnar i ett helt annat läge än om man bara hade haft med sig det teoretiska, säger Martina.

Martina jobbade i fyra år innan hon började plugga vid Handelshögskolan. Hon säger att arbetet vid sidan om gör att hon fortsätter att utvecklas och att hon får användning av det hon läser.

- Jag har lärt mig att hantera människor, att ta stress. Man lär sig oerhört mycket, kan tillämpa modeller man lär sig i skolan och får kontakt med många företag. Det blir en inkörsport. Kontakter med företag är oerhört viktigt.

Företaget där Martina är VD ägs av studentkåren och sysslar med bemanning och rekrytering av studenter. Förhoppningen är att vara en länk mellan näringslivet och studenterna.

Borde inte studierna vara en heltidssyssla?

- Det kan man tycka, men strukturerar man sig bra så går det bra. Jag tycker att man får mer gjort än om man bara studerar. Studierna tar inte 40 timmar i veckan så det beror på hur mycket fritid man vill ha.

3 tips att förbättra din studentekonomi

Rabatter
Flyg, tåg, hotell, tidningar, caféer, restauranger, frisörer och fackförbund är bara en handfull exempel på företag som har rabatter för studenter. Din studentkår kan informera om vilka lokala rabatter som gäller där du studerar.

Bidrag
Standardbidraget som alla heltidsstuderande får från CSN under en fyraveckorsperiod är 2696 kronor. Du kan få extra tilläggsbidrag från CSN beroende på din individuella situation. Många studenter har också rätt till bostadsbidrag.

Stipendier
Det finns en mängd stipendier du kan söka för olika ändamål. Många lärosäten har utbildningsstipendier du kan söka för exempelvis enskilda kurser, resor, praktik, examensarbeten eller forskningsprojekt.

Relaterat

Studentsveriges bästa förmåner

Expertens bästa ekonomitips

Stipendierna ger honom chansen

Video: 5 tankar om ekonomi

Fixa studentekonomin

"Här kan du få 21 000 dollar i stipendium"

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Stipendierna ger honom chansen

Snowboardåkaren Jesper Carlqvists nyckel till framgång har varit stipendier. Nu ska han söka till ett snowboardgymnasium. Här hittar du stipendietipsen. Jesper Carlqvist, 15, kommer från Viksjö utanför Stockholm. Vid svenska mästerskapen i snowboard 09/10 blev han tvåa i ­half­pipe och trea i slopestyle i ungdomsklassen. Förebilderna är Niklas Mattsson och bröderna Halldor och Eiki Helgason.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-01

Studentekonomi

Som student gäller det att ta vara på alla möjligheter till extra klirr i kassan. Studiemedel, stipendier och rabatter, här är det du behöver veta! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så fixar du studentekonomin

Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av studiemedlet. Här hittar du tips på hur du höjer dina inkomster och minskar utgifterna. En heltidsstudent i Sverige får idag sammanlagt 8 140 kronor i studiemedel. För många studenter är det för lite. Men med lite uppfinningsrikedom och koll på slantarna går det att komma långt. AllaStudier har listat de bästa tipsen på hur du får ordning på student ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön