Visa allastudier.se som: Mobil

Så undviker du studiestressen

Har du svårt att sova och tycker inget känns roligt längre? En liten röst inne i ditt huvud som viskar att du inte kommer hinna? Studiestress är vanligt, skaffa dig medvetenhet om hur du undviker den.

Stress blir negativ när man inte längre kan hantera den, när den inte lämnar dig när du upphör med aktiviteten, säger Hans Alnemark på Studenthälsan vid Lunds universitet.

Många studenter på högskolan känner lätt av stress, framförallt i början av sina studier. Många har bott hemma där allt varit ordnat, plötsligt ska man göra allting själv och gränsen mellan privatliv och studier försvinner. Det skapar lätt stress.

För att undvika att känna sig stressad är det viktigt att skapa en gräns mellan arbete och fritid, läs hellre koncentrerat under ett par timmar och lämna sedan böckerna helt. Gör ett schema för dig själv så att du vet vad som gäller, säger Hans.

På Studenthälsan i Lund pratar de också mycket om ”självomhändertagande”, det är viktigt att ta hand om sig själv och sin kropp för att bli mindre känslig för stress. Det handlar om enkla saker som att äta bra (glöm inte att äta frukost!), sova bra, vara vaken dygnets ljusa timmar och att inte dricka alkohol för ofta.

Planering är också viktigt. Planera ditt läsande, vänta inte för länge med att börja läsa. Portionera ut ditt läsande över terminen, vänta inte till sista veckan innan tentan med att börja läsa, säger Hans.

Tre tips för att undvika studiestress

1. Ta hand om dig själv
Ät, sov och motionera regelbundet. Låter enkelt men är svårare i praktiken.

2. Planera dagen utifrån tiden istället för uppgifterna
Gör ett schema för dig själv när du ska plugga och unna dig sedan att vara helt ledig.

3. Perfektionism kan vara förlamande
Att ha som mål att uppnå 75 % kan ibland vara bättre än 100%. Då kan man vara stolt istället för att skämmas för sina resultat.

Utbildningar

Intresserad av att jobba med att hjälpa stressade människor? Här är utbildningarna för dig:

Utbildningar inom stress och stresshantering

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 12 apr 2016

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön