19 okt 2021

Så väljer du rätt teknik

Funderar du på en teknisk utbildning men har svårt att bestämma vilket av de hundratals programmen du ska välja? Här kommer lite hjälp på traven hur du ska tänka för att välja rätt.

Knappar man in civilingenjör på antagning.se får man upp förslag på närmare 200 olika sökbara program. Söker man på högskoleingenjör blir träffen minst lika stor. Valmöjligheten med så många olika inriktningar kan skapa en del beslutsångest och osäkerhet om man väljer rätt teknikprogram.

– Innan man bestämmer sig för att gå en teknisk utbildning bör man först fundera på om det är rätt att satsa på en femårig civilingenjörsutbildning eller om en treårig högskoleingenjörsutbildning är det rätta valet. Skillnaden mellan dessa är att en civilingenjör utvecklar ny teknik, medan en högskoleingenjör utvecklar befintlig teknik, säger studie- och yrkesvägledaren Pernilla Ivier.

Försök också identifiera om du är en typisk konstruktör eller tilltalas mer av att vara spindeln i nätet. Möjligheterna med en teknikutblldning är många när det gäller framtida jobb.

– Som tekniker kan man bland annat jobba med design, ledarskap eller med att utveckla nya affärsmöjligheter. Nästa steg är att ringa in vad du är mest intresserad av. Om du exempelvis tycker bäst om kemi ska du leta efter tekniska utbildningar där du kan läsa kemi, säger Pernilla Ivier.

Många högskolor skapar också gärna nya teknikprogram för att locka studenter till just deras skola. Det är därför desto viktigare att försöka tränga bakom de lockande programnamnen och studera kurslistan noga. Vad är det för kurser som erbjuds i programmet och är det verkligen dem du vill läsa?

Många som har studerat på naturvetenskapligt program i gymnasiet är tveksamma till om de klarar av att läsa vidare på ett tekniskt program. Men den gemensamma nämnaren för alla tekniska utbildningar är matematiken.

– Oavsett om man gått ett tekniskt eller ett naturvetenskapligt program så kan alla som är nyfikna på teknik klara av att läsa vidare på ett tekniskt program, säger Pernilla Ivier.

Sök civilingenjör-utbildningar

Sök högskoleingenjör-utbildningar

"Det gäller att ha ett jäkla anamma"

Att Sofie Lindblom överhuvudtaget valde Naturkunskap/Idrott var för att få spela fotboll och för att kunna välja fritt mellan utbildningarna på gymnasiet. Men först ville hon ut och resa. Efter en rad olika äventyr i Australien, där hon åkte landet runt, surfade, lyssnade på musik och drack öl. När det var dags att söka till universitetet visade det sig att hon behövde ha läst Matematik E för det programmet hon ville gå.

– Jag fick pallra mig hem till Sverige och läsa ikapp kursen på ett par veckor. Som tur var höll min två år yngre syster på att läsa den kursen på gymnasiet så jag kunde plugga med henne och klarade det precis, säger Sofie Lindblom.

Efter att ha provat på att läsa Civilingenjör i elektronikdesign bytte hon till inriktning på medieteknik.

– Det gäller att ha ett jäkla anamma. När jag väl hade börjat så ville jag ge det här en chans. De första tre åren är tuffa, särskilt när det gäller en teknik inriktning.  Det är mycket matte och programmering. Men efter de här åren har du verkligen lagt en bred grund för att göra otroligt roliga saker.

Sitt tredje år gjorde Sofie i SIngapore och det var här som utbildningen verkligen blev ett kall. Hennes klasskamrater hade alla gjort spännande praktikperioder på stora företag.

– Jag kände att om jag någonsin skulle få jobba på de företagen måste jag "step it up" och engagera mig mer. Jag började hänga med på Twitter, startade min egen hemsida och kom in i bubblan,

Hon är i dag bloggare på Womengineer, studentambassadör för Spotify och arrangerar arbetsmarknadsdagar. Allt engagemang ledde till att Microsoft utsåg henne till årets IT-tjej 2014.

Medieteknik

Som civilingenjör i medieteknik kan du till exempel arbeta med:

– I spelbranschen

– Med att ta fram bättre kvalitet på röntgenbilder och visualisera blodådror och hjärtat i 3D

– Med 3D-grafik i en bideomiljö och specialeffekter för filmer

– Med avancerad bildbehandling

– Många blir it-konsulter och jobbar med att lösa it-problem för företag.

Mary Örnborg/Rickard Lindholm

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lätt att få jobb som GU-student

Så många som 90 procent av studenterna vid Göteborgs universitet har jobb ett par år efter examen. Det visar en färsk studie. 79 procent av de före detta studenterna vid Göteborgs universitet har heltidsjobb. Det visar en undersökning från universitetet, som presenterades i går. De svarande tog examen någon gång mellan 2003 och 2007 och har läst antingen kurser och program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Utbildningarna som ser bortom betygen

Är du bättre än dina betyg visar? För den som har talang och lämplighet kan yrkeshögskoleutbildning vara lösningen. Antagningen där ser nämligen annorlunda ut än till högskolan. – På yrkeshögskoleutbildningar sker antagningen nära utbildningarna, det är skolorna själva som sköter antagningen, till skillnad från högskolan som har ett nationellt, mer mekaniskt system, berättar Markus Olsson, utbildn ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-05-28

Här får Homan hugga i

Homan Akhlagi hoppade av KTH för en yrkeshögskoleutbidning på Stockholms Tekniska Institut. Möjligheten att få utbildning genom praktik i stället för enbart teori blev avgörande för hans val. Nu läser han till kyl- och värmepumptekniker och ser tydligt framtidsmöjligheterna inom branschen. – Jag började studera 2007 på KTH och läste då två år på civilingenjörsprogrammet och därefter till högskolei ...
Läs mer