Visa allastudier.se som: Mobil

Söka en YH-utbildning – anordnarnas bästa tips

Pricksäker kompetensutveckling, nära kontakt med företagen, och relevanta utbildningar som efterfrågas av branschen. YH-utbildningarna blir allt mer populära och konkurrensen om platserna är hård. Här ger två YH-anordnare sina bästa tips till dig som funderar på att söka.

Yrkeshögskolans utbildningar visar imponerande resultat. Enligt Myndigheten för yrkeshögskolans senaste rapport har nio av tio studenter jobb inom ett år efter examen.

– Jag satt nyligen själv och funderade på vad som gör YH så jäkla kul och bra. Och jag tror främst att nyckeln är den nära kontakten vi har med företagen. Det gör vårt uppdrag väldigt roligt och nyttigt. Att ha en bra dialog direkt mellan skola och näringsliv gör att vi kan lyssna och tillfredsställa framtida behov, säger Runo Lundström, vd på yrkeshögskolan Medieinstitutet.

YH-utbildningarnas stora framgångar har gjort söktrycket stort på många av utbildningarna. Heidi Simonsen som är ansvarig för YH-utbildningar på Sensus studieförbund och ordförande i YH-väst, intresseorganisation för YH-anordnare i Västsverige, uppmanar ändå alla att söka, även om man inte har gymnasiebetyg.

– Det finns möjlighet att komma in på reell kompetens, alltså dina faktiska kunskaper, färdigheter och kompetenser oavsett hur du tillägnat dig dem. Bedömningen görs till exempel med hjälp av test, arbetsintyg eller intyg från kurser man gått i jobbet och sedan bedömer utbildningsanordnaren om du kan tillgodogöra dig utbildningen.

Men vad är det då som gör YH-utbildningarna så effektiva? Förutom att företagen beställer utbildningarna ser de också till att de alltid är up-to-date.

– Branschen är direkt involverad i utbildningen och tycker, tänker och påverkar utbildningen under dess gång, vilket gör kurserna väldigt aktuella, säger Heidi Simonsen.

Vad är det som lockar studenter att söka en YH-utbildning?
– Eftersom våra utbildningar är lite mer nischade än traditionella högskoleutbildningar innebär YH en snabb kompetensutveckling där studenterna lär sig det de verkligen behöver, säger Runo Lundström.

Sök bland YH-utbildningar.

YH-anordnarnas bästa tips

Runo Lundström:

 

Gör ett urval. Först och främst, ta reda på vad du vill – det finns så många utbildningar.

Läs på om branschen. Du kan till och med kontakta branschföretag som intresserar dig för att känna av deras behov.

Lägg ner tid på arbetsproven om utbildningen har sådana vid intagningen. Gymnasiebetyg

i all ära – arbetsprovet är kopplat till din drivkraft. Man får inte glömma bort att det är företagen som ligger bakom YH-utbildningarna. Ambition och vilja väger tungt.

Räkna med hårt jobb. Kom ihåg att en YH-utbildning inte är någon räkmacka till arbete. Du ska ner och göra ett träningsläger under två år och det gäller att träna hårt för att ta plats på arbetsmarknaden. Gör du det har du väldigt goda möjligheter att göra karriär efter utbildningen.


Heidi Simonsen:

 

Bilagor och intyg. När en utbildning har många sökande görs urval på olika kriterier, och för att det ska gå rättssäkert till krävs intyg och betyg. Ta därför reda på vad som gäller för din utbildning och se till att skicka in så mycket som möjligt så du får en rättvis bedömning.

Nischat eller brett? Fundera var du vill jobba efter din examen. Många utbildningar är väldigt nischade, men läser du till exempel ekonomiassistent kan du jobba inom alla branscher. Välj bransch och gärna företag som du vill jobba på för att få en så givande LIA som möjligt.

Gå på informationsmöten om din utbildning. Det är viktigt att veta vad man ger sig in på så du inte ångrar dig när utbildningen redan är igång.

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-24

Rekord i antal ansökningar

Över 300 utbildningar har beviljats av Myndigheten för yrkeshögskolan. Söktrycket har aldrig varit så stort. Men vilka utbildningsområden blev populärast?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Så funkar YH-utbildningar

Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det på grund av att samhället är i behov av just den kompetensen?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-23

Jobb redan under praktiken

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön