Visa allastudier.se som: Mobil

S-kassa för studenter

Det behövs en s-kassa – en arbetslöshetsförsäkring för studenter, fastslår Sacos studentråd i en ny rapport. I dag saknas tillräckliga trygghetssystem för studenter, anser ordföranden Lisa Gemmel.

– Det är ett stort problem för dem som inte får ett jobb under sommaren eller direkt efter examen. De måste försörjas av föräldrar eller en partner, eller måste i värsta fall söka om socialbidrag, säger hon.

En student som är arbetslös under sommaren kan i dag inte få pengar från a-kassan. Och studenter som inte har arbetat före studierna kan stå helt utan försörjning om de inte får jobb efter examen.

Därför föreslår studentrådet tillsammans med studentkårerna vid universiteten i Stockholm, Uppsala och Umeå en frivillig s-kassa för studenter.

Studenterna skulle betala för sitt medlemskap och kunna få ut ersättning under sommaren och upp till ett halvår efter examen.

Lisa Gemmel hoppas att tanken på en s-kassa ska slå rot hos ansvariga politiker.

– Nu finns ju en socialförsäkringsutredning som ska se över trygghetssystemen. Då tycker vi att det är lämpligt att så ett litet frö. Det verkar finnas en hel del som är intresserade, säger hon.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön