Visa allastudier.se som: Mobil

Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur är samhället uppbyggt och hur styrs det? På samhällsvetenskapsprogrammet kommer du komma i kontakt med frågor som rör demokrati, kommunikation, ekonomi och historia. 

Dessutom får du möjlighet att bli bättre på att uttrycka dig i tal och skrift. Det här är det breda programmet för dig som vill plugga vidare. Tre inriktningar finns:

Beteendevetenskap
Vill du bli polis eller psykolog, passar detta dig. Här får man lära sig om människans utveckling och beteende, såväl som ledarskap och pedagogik.

Samhällsvetenskap
Är du mer politiskt lagd, eller är intresserad av samhällets struktur, är detta inriktningen att gå. Då får du fördjupa dig i samhällsfrågor som rör hela världen.

Medier, information och kommunikation
Drömmer du om journalistyrket ska du gå denna inriktning. Här lär man sig om medias roll i samhället, studerar journalistik, information och reklam.

Hitta ditt samhällsvetenskapsprogram

Yrken du kan plugga vidare till

Polis
medellön: 28 900 kr

Att minska brottslighet och skapa trygghet är polisens främsta jobb. Är du orädd, social och drivs av att hjälpa andra kan det här vara ett yrke för dig.
Polisutbildningar

Journalist
medellön: 26 000 kr

Är du intresserad av vad som pågår i samhället och har lätt för att uttrycka dig, kanske du ska bli journalist. Då kan du jobba med allt från lokaltidningen till SVT.
Journalistutbildningar

Psykolog
medellön: 29 200 kr

Har du ett genuint intresse för att hjälpa människor som har det svårt, kan psykolog vara din grej. Då behandlar du människor som har psykiska besvär.
Psykologutbildningar

Lärare
medellön: 28 000 kr

Ett av världens viktigaste jobb är lärare, utan dem skulle samhället aldrig utvecklas. Gillar du att lära ut och hjälpa andra att utvecklas, fundera på att bli lärare.
Lärarutbildningar

Jag går programmet nu

Ida Djupenström är 18 år och läser Samhällsvetenskapsprogrammet på Ådalsskolan i Kramfors. Hon gillar psykologi och träning och drömjobbet är just nu psykolog.

Varför valde du att läsa Samhällsvetenskapsprogrammet?

– För att jag vill plugga vidare efter gymnasiet och ämnena här intresserar mig mer än de på till exempel Naturvetenskapsprogrammet.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att det är mycket självstudier, man får en tid att passa och jobbar själv fram till den. Och att många dörrar öppnas inför framtiden eftersom linjen är så bred.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa Samhällsvetenskapsprogrammet?

– Du behöver vara driven och disciplinerad så du klarar självstudierna. Nyfiken på att lära dig nya saker, envis och en positiv inställning är också bra att ha.

Så säger läraren

Katarina Östlund, lärare Samhällsvetenskapsprogrammet på Ådalsskolan i Kramfors.

Vilka är styrkorna i Samhällsvetenskapsprogrammet?

– Det är en bred utbildning som öppnar dörrar till många möjligheter i framtiden. Läser du programmet kommer du utveckla ditt kritiska tänkande och din analysförmåga.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man måste kunna ta eget ansvar för sina studier, vara samhällsintresserad och man bör också ha en vilja i att uttrycka sig både i tal och skrift.

Hitta Samhällsvetenskapsprogrammet här

Senast uppdaterad: 22 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-08-21

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina högstadiebetyg och används för att se om du kommer in på det gymnasieprogram som du önskar. Vi visar hur du räknar ut det.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Roligt program gör studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det du brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men kom ihåg att plugget ska vara roligt.

Läs mer