Visa allastudier.se som: Mobil
Kurslitteratur

SAT - högskoleprov i USA

SAT är testet du måste göra för att komma in på drömuniversitetet i USA. Förbered dig väl för att briljera på testdagen.

Vad är SAT?

SAT är ett amerikanskt högskoleprov. Gemensamt för antagningen till alla högskolor i USA är att skolan vill skapa sig en helhetsbild av dig som student. SAT-resultatet är en viktig del av den bilden men det varierar dock från skola till skola hur stor vikt de lägger vid resultatet. De flesta amerikanska universitet kräver ett testresultat på SAT när man ansöker, även för dig som utländsk student.

Testets innehåll

Testet innehåller tre olika delar:

  1. Critical Reading: läsövningar och övningar där du ska komplettera meningar så att de blir korrekta.
  2. Writing: kort uppsats och frågor där det gäller att hitta grammatiska fel och språkfel.
  3. Mathematics: räkneövningar i algebra, geometri, statistik och sannolikhetslära.

Total testtid är 3 timmar och 50 minuter.

När och var kan jag göra testet?

Du kan göra testet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De internationella testdagarna sker ungefär en gång i månaden och du måste ha registrerats innan för att få göra testet. Hör av dig till testplatsen i förväg för att vara säker på att de har öppet.

Här kan du göra SAT i Sverige:

Stockholm: På både Rödabergsskolan och Stockholm International School.

Göteborg: På Hvitfeldtska Gymnasiet.

Malmö: På Collegebound AB.

För mer information om vart du kan göra testet internationellt kan du använda sökfunktionen på den officiella webbsidan för SAT, collegeboard.org.

Förberedelser

Det är en god idé att förbereda sig väl inför testet. Har du sett vilken typ av frågor som ställs och på vilket sätt känner du dig förmodligen mer avslappnad på själva testdagen.

På Collegeboards hemsida finns det möjlighet att göra ett helt övningstest som ser likadant ut som det riktiga och få testresultat.

Det finns också möjlighet att gå förberedande kurser, s k "prepkurser" i Sverige innan testdagen.

Du kan skriva SAT-testet flera gånger, vilket rekommenderas eftersom man oftast gör bättre resultat när man skriver fler gånger. Det fungerar också så att det är det bästa resultatet du fått på en del som räknas, oavsett när du gjorde det. Det kan dock vara en fördel att dubbelkolla med skolan hur de bedömer resultatet, då det kan variera från skola till skola.

Kostnad för testet

Testet kostar ca 49,50 $ och man ska anmäla sig ca en månad innan. Anmäler dig efter sista anmälningsdag kostar det 30 $ utöver kostnaden för själva testet.

Senast uppdaterad: 21 aug 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Elitidrotta och plugga samtidigt – i USA

Om du vill ägna dig åt elitidrott samtidigt som du pluggar så är USA perfekt. Hanna har varit där och simmat i tre år. Hitta tips och länkar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-07-05

Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

Felicia kunde inte vänta på äventyret utan valde att åka till USA redan direkt efter nian. Här är tips för dig som har bråttom ut i världen.

Läs mer