Visa allastudier.se som: Mobil
Kurslitteratur

SAT - högskoleprov i USA

SAT är testet du måste göra för att komma in på drömuniversitetet i USA. Förbered dig väl för att briljera på testdagen.

Vad är SAT?

SAT är ett amerikanskt högskoleprov. Gemensamt för antagningen till alla högskolor i USA är att skolan vill skapa sig en helhetsbild av dig som student. SAT-resultatet är en viktig del av den bilden men det varierar dock från skola till skola hur stor vikt de lägger vid resultatet. De flesta amerikanska universitet kräver ett testresultat på SAT när man ansöker, även för dig som utländsk student.

Hitta din utbildning i USA

Testets innehåll

Testet innehåller tre olika delar och en frivillig uppsats:

  1. Reading Test: läsförståelse med flervalsfrågor som baseras på olika typer av texter (65 min).
  2. Writing and Language Test: flervalsfrågor där du ska välja den bästa meningen för att förbättra en text (35 min).
  3. Math Test: räkneövningar med till största del flervalsfrågor. Består av en del med miniräknare och en del utan miniräknare (55 min + 25 min).
  4. Essay (frivillig): skrivuppgift där du analyserar en argumenterande text och förklarar författarens argumentation (50 min).

När och var kan jag göra testet?

Du kan göra testet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De internationella testdagarna sker ungefär varannan månad och du måste ha registrerats innan för att få göra testet. Hör av dig till testplatsen i förväg för att vara säker på att de har öppet.

Här kan du göra SAT i Sverige:

Stockholm: På både Rödabergsskolan och Stockholm International School.

Göteborg: På Hvitfeldtska Gymnasiet.

Malmö: På Collegebound AB.

För mer information om vart du kan göra testet internationellt kan du använda sökfunktionen på den officiella webbsidan för SAT, collegeboard.org.

Förberedelser

Det är en god idé att förbereda sig väl inför testet. Har du sett vilken typ av frågor som ställs och på vilket sätt känner du dig förmodligen mer avslappnad på själva testdagen.

På Collegeboards hemsida finns det möjlighet att göra ett helt övningstest som ser likadant ut som det riktiga och få testresultat.

Du kan skriva SAT-testet flera gånger, vilket rekommenderas eftersom man oftast gör bättre resultat när man skriver fler gånger. Det fungerar också så att det är det bästa resultatet du fått på en del som räknas, oavsett när du gjorde det. Det kan dock vara en fördel att dubbelkolla med skolan hur de bedömer resultatet, då det kan variera från skola till skola.

Kostnad för testet

Testet kostar ca 55 $ och man ska anmäla sig ca en månad innan. Anmäler dig efter sista anmälningsdag kostar det 30 $ utöver kostnaden för själva testet.

Senast uppdaterad: 06 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-20

Hitta ett idrottsstipendium i USA

I USA finns fler än 1 000 lärosäten där hundratusentals studenter finansierar sina studier genom idrottsstipendier. Stipendier kan täcka alla eller delar av kostnaderna för studietiden på ett amerikanskt college eller universitet. Idrottsstipendier i USA Collegeidrotten i USA har en lång tradition och stor ekonomisk betydelse – både för skolor och studenter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-30

Studera i USA

Vad roligt att du vill plugga i USA! Du har en spännande och lärorik tid framför dig. Det här är en guide för dig med allt du behöver veta om ansökan, betyg, visum och mycket me

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Studiedestination: New York

Funderar du på att studera i “The Big Apple”? New York har en skön mix av människor från hela världen och det är heller inte ovanligt att se kändisar! Här hittar du tips och tricks om hur du bäst förbereder dig inför att studera i New York!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön