Visa allastudier.se som: Mobil
Sista chansen för gymnasievalet

Sista chansen för gymnasievalet

I morgon är det sista dagen för Stockholms niondeklassare att göra sina gymnasieval. Årskullen blir den första att gå de nya gymnasieprogrammen – och dessutom införs den nya betygsskalan i höst.

Femtonåriga kamraterna Maria Golas, Monika Mizgalewicz, Gabriella Krohn och Jacob Linder på Alfaskolan i Solna har alla bestämt sig vad de ska välja.

– Jag vill bli läkare men är inte helt säker på vilken skola jag ska ta. Men det kan jag ju ändra vid omvalet, säger Maria.

Precis som Monika och Jacob har hon valt naturvetenskapliga programmet. Gabriella vill bli mäklare och har valt ekonomiprogrammet.

– Jag vet inte vad jag vill göra sedan, bara att jag ska plugga vidare, och därför har jag valt ett brett program, säger Jacob.

Innan de gjorde sina val har alla fyra läst information om olika utbildningar, pratat med sina föräldrar och besökt ett flertal skolor.

– Ett bra tips är att inte bara gå och kolla på skolan när det är öppet hus, utan försök att komma dit en vanlig dag också, tipsar Gabriella.

Sök och hitta din gymnasieutbildning på gymnasium.se

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-05-17

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet. – Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Friskolor jagar nya elever– med allt hårdare metoder

Eleverna blir färre men gymnasierna blir fler. I Skåne blir högstadieelever uppringda. I Stockholm har elever anmält sin utbildning. Antalet elever i gymnasieskolan har minskat med 9 000 sedan förra läsåret. Samtidigt startades 67 nya gymnasieskolor detta läsår, enligt statistik från Skolverket. Vinnarna i konkurrensen om det minskande antalet elever är friskolorna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Bästa tipsen när du ska välja program

Gymnasieantagningens chef ger sina bästa tips till årets nior inför valet. Charlott Andersson är chef på gymnasieantagningen och delar gärna med sig av sina bästa råd til ldig osm går i nian och nu ska välja din framtid. Till att börja med, säger hon, ska du tänka över dina intressen för att hamna så rätt som möjligt, men också e var du har dina bästa möjligheter.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön