Visa allastudier.se som: Mobil

Sista dagen att söka till universitet – glöm inte det här

Den 15:e april är det sista dagen att söka en universitets- eller högskoleutbildning till hösten. Här är allt du behöver veta för att göra din ansökan i sista minut. 

Se alla universitets- och högskoleutbildningar här. 

15/4 klockan 24.00 stänger anmälan för universitet och högskola inför höstens utbildningar i Sverige. För att kunna anmäla dig måste du ha skapat ett användarkonto på sajten antagning.se. Sedan behöver du bestämma dig för vilka utbildningar du ska söka och det viktigaste när du väljer flera utbildningar är att komma ihåg att ranka dina val. 

– Ett vanligt fel som görs är att man inte tänker på att prioritera de olika valen. Den utbildning du helst av allt vill gå ska du sätta överst och så vidare. Annars finns det risk för att ens förstahandsval hamnar långt ner och att man inte kommer in på det man vill läsa, säger Helene Svanberg, kommunikatör på avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet. 

Om det här viktiga steget glöms bort och du blir struken från en utbildning för att du pririterat fel går det, fast endast i vissa fall, att göra en sen anmälan. Då hamnar du dock längst bak i kön och chansen för att bli antagen är mycket lägre. 

För att minska risken för att något blir fel är Helene Svanbergs bästa tips att du är planerad och inte göra din anmälan under de sista timmarna. Om din gymnasieskola är med i betygsdatabasen, vilket de flesta är, laddas betygen upp automatiskt till ditt konto. 

– Vi rekommenderar också att kolla behörighetskraven för olika utbildningar. För många utbildningar krävs en särskild behörighet för att ha chans att komma in. 

Enligt Helene kan det vara värt att söka trots att du inte är helt säker på om eller vad du vill studera. 

– Om man går och funderar på det tycker jag att man ska göra en anmälan, man kan ju alltid tacka nej, säger hon. 

William Jacobsen, 24 år från Helsingborg, hade befunnit sig på resande fot i flera år när han spontant bestämde sig för att söka till universitetet för exakt två år sedan i dag, på den sista ansökningsdagen. 

– Jag hade bara tänkt resa i två år, men så blev det fyra. Det var mamma som låg på om att jag måste söka till universitetet, säger William Jacobsen. 

Han befann sig i en snöhytta i de japanska fjällen när han efter lite tjat sökte flera utbildningar inom ekonomi. Slutligen kom han in på programmet Internationella relationer vid Linnéuniversitetet i Kalmar. 

– I dag är jag fantastiskt nöjd för att jag sökte och började plugga, säger han. 

När William valde utbildning hade han inte bestämt sig exakt för vad han ville jobba med i framtiden och valde därför en relativt bred utbildning. 

– Om man inte vet vad man vill är det bästa att söka något brett inom det ämne man är intresserad av. Sedan kan man nischa sig. 

Att tänka på när du söker till universitet/högskola

  • Gör ett konto på antagning.se. 
  • Kontrollera att dina betyg laddats upp på ditt konto. 
  • Gör din anmälan så snart som möjligt den 15 april. Det är hög belastning på sidan under de sista timmarna. 
  • Om du inte är hundra procent på att du faktiskt vill plugga - anmäl dig ändå! Du kan alltid tacka nej om du kommer in. 
  • Kolla behörighetskraven. Vissa utbildningar kräver att du läst exempelvis vissa kurser för att kunna söka. 
  • Prioritera dina val. Den utbildning du helst vill gå ska du placera först i din lista. 

AllaStudier redaktionen

Senast uppdaterad: 12 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-24

Så bygger du ditt varumärke medan du pluggar

Att engagera sig i det man brinner för och dela med sig av sin kunskap till andra. Det är två hörnstenar i byggandet av ditt personliga varumärke. Under studietiden gjorde Sara Rywe detta!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Varför måste det akademiska språket vara så komplicerat?

Som ny student är det lätt att bli överväldigad av alla märkliga begrepp och termer som florerar i den akademiska världen. Finns det något syfte med att allt ska vara så invecklat? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön