Visa allastudier.se som: Mobil

Sista tipsen inför högskoleanmälan

15 april klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan. Och det är många som ännu inte är klara med sin ansökan. Här kommer några sista minuten-tips.

Eva Hemberg, studie- och yrkesvägledare på Malmö Borgarskola medger att det är bråda dagar för studie- och yrkesvägledare just nu, dagarna innan anmälan till högskolan ska vara inne.

Det är roligt men jag skulle önska att lite fler vore ute i bättre tid. Sista dagen före anmälan brukar jag ha kö in till mitt kontor, säger Eva Hemberg.

De flesta frågorna just nu är praktiskt inriktade, till exempel hur man ska prioritera sina val, och om det kommer att vara lättare att komma in i den nya urvalsgruppen för dem med nya betyg.

Förra året var det hela 62 169 personer som anmälde sig sista dygnet. Då kö-systemet på antagning.se inte fungerade fullt ut blev sajten för långsam och man var tvungen att förlänga ansökningstiden med ett dygn. Sofie Nordhamren, , chef för Universitets- och högskolerådets enhet för antagningshandläggning, känner sig dock lugn inför årets ansökningsomgång.

– Vi jobbar ständigt med att kontrollera och förbättra webbsidan och vi är så säkra som det går att känna sig på att det i år kommer att gå bra. Sedan finns det saker som vi inte råder över som den egna datorn och den egna uppkopplingen, så jag råder alla att undvika att söka de sista timmarna, om det går, säger Sofie Nordhamren.

Solina Yassin, 18 går sista året på ekonomiprogrammet med inriktning juridik och har precis skickat in sin ansökan, men kan fortfarande göra ändringar i den om hon vill. Just nu känner hon sig lugn.

Det har varit väldigt blandade känslor under den här perioden, jag har känt mig alltifrån upprymd till orolig. Jag har gjort bra research och läst på om utbildningar, så jag känner mig ganska lugn. Men det är klart att det är nervöst för det känns som man tar ett steg in i vuxenvärlden, säger Solina Yassin.

Hitta högskoleutbildningen

Sök bland alla högskoleutbildningar i Sverige

Värdefulla tips

Det går att anmäla sig utan aktiveringskod
Den som söker sent kommer inte hinna få den aktiveringskod som skickas ut per post till folkbokföringadressen.  Det är viktigt att veta att man kan anmäla sig ändå, det man inte kan se på nätet utan koden är betyg och meriter och inte antagningsbesked. Så fort du får koden kan du dock se detta.

Prioritera noggrant
När du för din anmälan kan du välja upp till 20 utbildningar, som ska prioriteras. Var noga med att prioritera de utbildningar du helst vill läsa högst upp på listan, även om det är osäkert om du kommer in. Tänk på att du bara kan bli antagen till 45 högskolepoäng per termin, och kommer du in på de du prioriterat högst, stryks du från lägre prioriterade val.

Kontrollera att du får bekräftelsemail
När antagning.se tagit emot din anmälan får du alltid ett bekräftelsemail. Om du inte får det efter att du har skickat iväg din anmälan, hör av dig via mail eller telefon. De har både telefon- och mailservice fram till klockan 24.

 

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 14 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-29

Hon höjde sig 0,75 poäng

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. Här kan du läsa om hur hon gjorde!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app. Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, våren 2021 var det nära 59 000 personer som anmälde sig till provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och Bli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Han skriver 2,0 av gammal vana

Snart dags för högskoleprov! Inspireras av Olle Nässén som har fått 2,0 inte bara en utan flera gånger. Första gången Olle Nässén, 35, satte sig med högskoleprovet var på gymnasiet. – Målet var att kunna välja vad som helst när jag skulle börja plugga. Då hade jag ögonen på apotekarprogrammet och det krävdes runt 1,9 på högskoleprovet för att komma in.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön