Visa allastudier.se som: Mobil
Ben Gorham

Skapa ditt eget varumärke

Att våga sadla om i karriären kräver mod. Det vet Ben Gorham som bytte idrottskarriären mot dofternas värld. Idag har han grundat Byredo, Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doft imperium gick via en konstskola i Stockholm.

Ben Gorham skapade märket Byredo efter en utbildning på konstskola.ByredoPress

Från basketproffs till parfymör

Ben Gorham, född i Stockholm men uppvuxen även i Kanada och USA, har en bakgrund som vida skiljer sig från hans nuvarande roll som parfymskapare. Karriären inleddes som professionell basketspelare i Tyskland och Italien, men eftersom de europeiska klubbarna krävde EU-medborgarskap blev det svårt att skriva kontrakt. Ben flyttade därför tillbaka till Sverige efter nästan 16 år utomlands för att ansöka om svenskt medborgarskap.

– Jag antog att det skulle vara ganska lätt eftersom jag är född i Sverige, vilket det inte var. Efter nästan tre år utan att kunna spela med de europeiska klubbarna beslöt jag mig för att sluta med basketen. Jag hade ett par år tidigare börjat läsa inredningsarkitektur och bestämde mig för att fortsätta med något slags kreativt arbete, säger han.

Valet föll på en konstskola och väl där började Ben intressera sig för fenomenet doftljus.

– Efter alla år av studier var det först på konstskolan som jag kände mig mogen och öppen för att verkligen lära mig. Den korta perioden formade mig oerhört mycket.

Av en slump träffade han parfymören Pierre Wulff och fick genom honom sin första introduktion till doftens värld.

– Mitt intresse växte till en besatthet och jag började översätta specifika minnen till dofter. Ljusen verkade enkla att producera och det blev ett bra sätt för mig att få folk att prova dofterna. Efter att ha skapat några doftljus insåg jag att det var det här jag ville hålla på med, och då kändes det logiskt att gå vidare till parfym.

Byredo var ett faktum. Sedan starten år 2006 har parfymhuset vuxit till ett framgångsrikt företag med produkter i 22 länder världen över, bland annat på varuhusjättarna Barneys, Bon Marché och Liberty.

Har du någonsin ångrat ditt karriärbyte?

– Nej, jag har insett att jag inte kunde hålla på med basket hela livet ändå. I början var det ett svårt val eftersom basket var det enda jag kunde, men nu börjar jag bli ganska bra på det jag gör idag. Det känns väldig givande.

Fakta: Ben Gorham

Ålder: 33 år

Bor: Södermalm, Stockholm

Utbildning: Ett år på konstskola i Stockholm. Drygt tre år ekonomi, statsvetenskap och inredningsarkitektur på ett universitet i Toronto.

Gör: Driver parfymföretaget Byredo.

Länkar

Konstnärliga utbildningar

Kultur och humanistiska ämnen

Fakta: Utbildning för dig som jobbar

Fakta: Studera i USA

Josefin Lindberg / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-09

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Låt chefen betala dina studier

Du har många möjligheter att läsa vidare och utvecklas på jobbet. Här får du de bästa tipsen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-22

Utveckla din kompetens

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt och den tekniska utvecklingen blir allt viktigare att hänga med i.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön