Visa allastudier.se som: Mobil

Skolan gav lyxigt sommarjobb på Malta

Drömmer du om en internationell karriär? Intresserad av en bransch där du får träffa många intressanta människor och jobba med information och service? Patricia valde hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och praktiserar nu på lyxhotell på Malta.

Att utbilda sig inom hotell- och turismbranschen är en bra väg om man vill satsa på en karriär utomlands. Patricia Johnsson valde Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och har nu, genom skolans kontakter, lyckats få sommarjobb på lyxiga Hilton Malta, i St Julian´s på medelhavsön Malta.

– Jag börjar faktiskt längta efter lite regn, erkänner Patricia efter att ha spenderat sina första fyra praktikveckor på Malta. Det har inte varit dåligt väder en enda gång under dessa veckor och nu återstår sju veckor innan hon och hennes klasskamrater återvänder till gymnasiestudierna på Vipeholmsskolan i Lund.

Mest har vistelsen på Malta inneburit  jobb. Patricia jobbar som servitris på två restauranger från klockan tre på eftermiddagen till midnatt, fem dagar i veckan. Hon hade lite erfarenhet av servering från skolan och från Scandic hotell i Sverige där hon praktiserat.

– Det är striktare här, de är noggrannare med att man bär bort saker från borden på brickor och det är viktigt hur man ser ut och hur man beter sig, säger Patricia när jag frågor om det är stor skillnad att jobba i Sverige och på  Malta.

Praktikplatsen på Malta fick hon genom skolans kontakter.

–Vi har hållit på med utlandspraktik i många år och skickar fyra elever varje år till Hilton Malta. Vi tycker det är viktigt att de får komma till ett engelsktalande land, för att träna på språket, säger Eva Lönn, lärare på Vipeholmsskolans hotell- och turismprogram.

Så utbildar du dig

Gymnasieutbildning på Hotell- och turismprogrammet ger en bra grundutbildning för att jobba inom hotell och turism.

Yrkeshögskolan har en mängd hotell- och turismprogram. De är oftast tvååriga och blandar teori och praktik.

Universitet och högskola ger turismutbildningar, ofta med inriktning företagsekonomi, entreprenörskap, eller marknadsföring.

För den som är intresserad av att studera utomlands finns en uppsjö av utbildningar att välja bland. Några av dem som är lätt att söka till från Sverige hittar du här

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 13 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Roligt program gör studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det du brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men kom ihåg att plugget ska vara roligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-07

Här är de nya betygen

Eller underkänt som Bart? De nya betygen från A till F är här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Stick ut på ditt CV – plugga i Asien

Vill du sticka ut i mängden av ansökningar när du söker jobb? Ta chansen att studera i Asien. Jonas Svenhard, 33, pluggade i Japan och fick en ny jobbmöjlighet.

Läs mer