Visa allastudier.se som: Mobil

Skolan gav lyxigt sommarjobb på Malta

Drömmer du om en internationell karriär? Intresserad av en bransch där du får träffa många intressanta människor och jobba med information och service? Patricia valde hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och praktiserar nu på lyxhotell på Malta.

Att utbilda sig inom hotell- och turismbranschen är en bra väg om man vill satsa på en karriär utomlands. Patricia Johnsson valde Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och har nu, genom skolans kontakter, lyckats få sommarjobb på lyxiga Hilton Malta, i St Julian´s på medelhavsön Malta.

– Jag börjar faktiskt längta efter lite regn, erkänner Patricia efter att ha spenderat sina första fyra praktikveckor på Malta. Det har inte varit dåligt väder en enda gång under dessa veckor och nu återstår sju veckor innan hon och hennes klasskamrater återvänder till gymnasiestudierna på Vipeholmsskolan i Lund.

Mest har vistelsen på Malta inneburit  jobb. Patricia jobbar som servitris på två restauranger från klockan tre på eftermiddagen till midnatt, fem dagar i veckan. Hon hade lite erfarenhet av servering från skolan och från Scandic hotell i Sverige där hon praktiserat.

– Det är striktare här, de är noggrannare med att man bär bort saker från borden på brickor och det är viktigt hur man ser ut och hur man beter sig, säger Patricia när jag frågor om det är stor skillnad att jobba i Sverige och på  Malta.

Praktikplatsen på Malta fick hon genom skolans kontakter.

–Vi har hållit på med utlandspraktik i många år och skickar fyra elever varje år till Hilton Malta. Vi tycker det är viktigt att de får komma till ett engelsktalande land, för att träna på språket, säger Eva Lönn, lärare på Vipeholmsskolans hotell- och turismprogram.

Så utbildar du dig

Gymnasieutbildning på Hotell- och turismprogrammet ger en bra grundutbildning för att jobba inom hotell och turism.

Yrkeshögskolan har en mängd hotell- och turismprogram. De är oftast tvååriga och blandar teori och praktik.

Universitet och högskola ger turismutbildningar, ofta med inriktning företagsekonomi, entreprenörskap, eller marknadsföring.

För den som är intresserad av att studera utomlands finns en uppsjö av utbildningar att välja bland. Några av dem som är lätt att söka till från Sverige hittar du här

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-20

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet. Utländsk gymnasieutbildning Att studera på gymnasienivå i ett annat land innebär att du studerar på samma villkor som landets egna studenter. Du går på samma lektioner som alla andra elever och bedriver dina studier på landets språk. Det är ett bra sätt att lära känna landets kultur och lära ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-30

Utbildningar med stora jobbmöjligheter

Fastighetsbranschen växer – och skriker efter utbildad arbetskraft. På John Ericsson Institutet (JEI) utbildas fastighetsförvaltare, fastighetstekniker och fastighetsingenjörer och de har en ljus arbetsmarknad.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön