Skolor underkänner simkunniga

Barn som lätt simmar en kilometer kan ändå klassas som icke simkunniga. Utan stöd i reglerna kräver åtskilliga skolor bröstsim och underkänner crawlande barn.

– Barn som kan simma 1 000 meter blir ändå kuggade. Det är förnedrande, säger simläraren Ulrika Faerch på simskolan Swimmix till TV 4 Nyheterna Malmö.

På Simförbundet känner utbildningsansvariga Karin Hellström väl till problemet och kallar det för en utbredd, grundmurad konservatism.

– Crawl godkänns på en del håll, men inte på andra. Alla följer inte det som är sagt och beslutat, säger hon till TT.

Hellström framhåller att crawl för många barn är lättare att lära sig än bröstsim.

– Dessutom blir det ju en tråkighetsfaktor i det hela om man håller på och tragglar bröstsim med barn som inte har motoriska förutsättningar för det. Då är det bättre att man lär dem ett enklare simsätt, som både ryggsim och crawl ofta är, säger hon.

I kraven för simkunnighet ingår att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. På mage är simsättet fritt. I stället för bröstsim kan man lika gärna crawla eller simma fjäril. Inget simsätt är mer värt än något annat.

Det här budskapet försöker Simförbundet sprida, bland annat vid ledarutbildningar.

– Det går framåt, men det tar för lång tid, säger Karin Hellström

Fakta: 200 meter är gränsen

Som simkunnig räknas den som faller i vattnet, får huvudet under ytan, tar sig upp till ytan och därefter simmar 200 meter, varav 50 meter på rygg.

År 2004 konstaterade Skolverket att över 7 000 elever i årskurs fem inte kunde simma. En ny kontroll av simkunnigheten pågår.

Skolsimmet, Bästa fyran och Vattenprovet är några av Simförbundets aktiviteter för att främja skolbarns vattenvana och simkunnighet.

Simkunnighetens dag infaller 29 januari 2011.

Källor: Simförbundet och Skolverket.

TT
Senast uppdaterad: 16 apr 2019