07 okt 2021

Skolorna där det fuskas mest

Totalt 790 studenter stängdes av eller varnades förra året, vilket är en ökning med fem procent jämfört med året innan.

Högskoleverket har släppt sin årliga rapport om universitetens och högskolornas disciplinärenden.

Noterbart är att nästan samtliga universitet och högskolor stängde av studenter i större utsträckning än gav dem varningar. Antalet studenter som årligen stängs av har nästan fördubblats sedan 2005.

Precis som tidigare är det plagiering som dominerar bland universitetens och högskolornas disciplinärenden.

– Plagiering har ökat dramatiskt under de senaste tio åren. År 2001 var antalet fall bara 68. En del av ökningen kan dock förklaras av en större medvetenhet hos högskolorna och nya strategier för att upptäcka plagieringsfusk.

Idag är det till exempel mycket vanligt att lärarna använder textmatchningsverktyg för att kontrollera studenternas arbeten, säger Pontus Kyrk, verksjurist på Högskoleverket, i rapporten.

Högskoleverkets lista

Siffran anger hur stor andel av högskolans/universitetets studenter som fuskade:

1. Blekinge Tekniska Högskola 0,9 %

2. Mälardalens högskola 0,75

3. Försvarshögskolan 0,55 %

4. Högskolan i Borås 0,52 %

5. Södertörns högskola 0,49 %

20. Malmö Högskola 0,20 %

22. Stockholms universitet 0,17 %

31. Göteborgs universitet 0,04 %

Hitta din högskoleutbildning

Sök bland Sveriges samtliga kurser och program på högskola och universitet.

Stefan Wikström

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Bagdad samarbetar med Luleå

Bland annat hoppas man på ett utbyte av gästprofessorer och forskning mellan de båda universiteten. Universitetet i Bagdad och Luleå tekniska universitet har tecknat avtal om ett utbildnings- och forskningssamarbete. I första hand innebär det att doktorander från Irak kan komma till Luleå för att bedriva forskning. Så småningom hoppas man på en utveckling som innebär ett utbyte av gästprofesso ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer