Visa allastudier.se som: Mobil

Skydda din idé - den kan vara en guldgruva

Har du en briljant idé som du vill tjäna pengar på? Tänk på att skydda din innovation för att få investerare med dig.

Är du en av de innovativa svenskar som har kommit på något smart men fortfarande sitter framför datorn på ditt gamla jobb och drömmer om att tjäna storkovan på din idé?

Sverige är innovativt. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö tillhör de ledande regionerna i Europa när det gäller antalet patentansökningar relaterat till folkmängd, berättar Magnus Leijel, utbildningsansvarig på Patent och registreringsverket.

– Vi är ett kunskapsdrivet samhälle där vi satsar mycket på skolväsendet. Vi är välutbildade i Sverige i jämförelse med andra länder, det har säkert betydelse, säger Magnus Leijel på Patent- och Registreringsverket.

Hur går man då tillväga om man har en idé som man vill kunna tjäna pengar på?

– För att verkligen kunna tjäna pengar på idén är det viktig att ansöka om patent om det är en teknisk uppfinning. Investerare vågar normalt inte satsa några pengar om idén inte är skyddad. Skicka in en patentansökan så fort som möjligt, dagen efter du skickat in ansökan är nämligen din uppfinning skyddad, trots att det kan ta ett par år att verkligen få patentet beviljat, säger Magnus.

Nästa steg i kommersialiseringen av idén handlar om företagande och att hitta eventuella investerare. Runt om i Sverige finns en mängd officiella organisationer och inofficiella nätverk där man kan få hjälp med kontakter.

– Det är lite av en djungel och varierar mycket från region till region. ALMI och Nyföretagarcentrum kan vara en startpunkt, de finns över hela landet, tipsar Magnus.

Tips för dig med en briljant idé

Håll tyst!
Har du uppfunnit något, berätta det inte för någon annan än din innersta krets. För att få patent finns nämligen ett absolut nyhetskrav, det får inte vara officiellt på något sätt.

Strunta inte i immaterialrätten
Har du gjort en uppfinning eller skapat ett bra varumärke, kolla upp på prv.se vad som gäller för att skydda det. Var noga med att skicka in ansökan för patent eller varumärkesregistrering direkt. Ska du lyckas få med dig investerare kräver de normalt att det finns ett skydd, annars vågar de inte satsa pengar.

Ta kontakt med investerare/nätverk
Det finns många organisationer/nätverk som jobbar med att hjälpa innovatörer att kommersialisera sin idé. Det är lite av en djungel och varierar mycket mellan olika regioner. Organisationer som ALMI och Nyföretagarcentrum finns över hela landet och kan vara en bra startpunkt.

Gå en utbildning
Vill du lära dig mer om patent, varumärke- och designskydd håller PRV kurser. Det finns en mängd kurser inom entreprenörskap och innovation och företagsekonomi på högskolorna runt om i Sverige.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 29 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-03-29

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Trött på chefen? Bli din egen!

Funderar du på att söka dig vidare i karriären? En kurs i företagande kan bli en puff i rätt riktning för just dig. På Södertörns högskola har du chansen att utveckla dina kreativa sidor. Kursen ”Kultur och entreprenörskap” ger dig verktygen för att driva ett framgångsrikt företag och riktar sig främst till dig som redan befinner dig i yrkeslivet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön