Visa allastudier.se som: Mobil

Slipp pluggstressen i jul

För studenter rivstartar oftast året med en tentaperiod i januari, vilket kan göra det svårt att slappna av under julledigheten. Psykologen och studietekniksexperten ger tips på hur du hittar balansen i jul.

För högskolestudenter kan julledigheten vara en stressig period eftersom terminen inte slutar förrän i januari och de avslutande tentorna ligger direkt efter ledigheten.

Vanligtvis brukar vi åka till Finland med familjen över jul men eftersom jag fick reda på att det ligger en hemtenta så tätt inpå ledigheten den här terminen så kändes det bättre att stanna i Stockholm i år, säger Linda Lindström, 20, som läser till en kandidatexamen i kriminologi vid Stockholms universitet och just nu tar kurser i etnologi.

För att lyckas nå avslappning under julen tycker Kirsti Tellas, KBT-psykolog att man ska planera tydligt.

­Bestäm dig innan för vilka dagar du ska vara ledig och vilka du ska plugga, det ger ett inre lugn.  När du väl är ledig gör saker du mår bra av, ha roligt, träffa människor du vill träffa och gör sådant som får dig att koppla av, säger Kirsti Tellas, KBT-psykolog och lärare på Psykologutbildningen vid Lunds Universitet.

När man sedan har sina pluggdagar tycker Kirsti att man ska göra en tidsplan på vad man ska uppnå varje dag och att man ska planera även sina pauser.

Var noga med att planera hur långa pauserna ska vara och försök att utnyttja dem på ett bra sätt, ta en promenad för att ta vara på dygnets ljusa timmar, träna gärna på morgonen eller mitt på dagen eftersom du blir mer fokuserad mentalt efter fysisk aktivitet.

Lasse Lindhagen är föreläsare i studieteknik vid Malmö Högskola och träffar många studenter som presterar som bäst först när man ser deadline tydligt.

Det är många som behöver den yttre pressen för att lära sig ”på riktigt”. Bygg in ett antal hårda deadlines för dig själv innan ledigheten och lägg över det på en yttre faktor för att behålla pressen på dig själv. Involvera föräldrar, syskon eller studiegruppen så att du känner att du inte kan se dem i ögonen om du inte håller deadline, säger Lasse Lindhagen.

Han tycker inte att man behöver oroa sig om man inte har förstått allt i kursen när man tar ledigt.

Det är okej att inte fatta allting när man går på julledighet, det är fortfarande 3 veckor kvar till tentan. Var medveten om att det du håller på med är förmodligen det svåraste du kommer att göra i hela ditt liv, och du behöver inte förstå allting på djupet, bit för bit. Har du satt dig in i helheten innan ledigheten så brukar förståelsen komma innan tentan, det är en levande process, säger Lasse Lindhagen.

Linda Lindström tycker att hon har ganska bra koll på allt inför julen.

– Jag har hunnit läsa rätt bra innan ledigheten, och har gått på föreläsningar och seminarier i skolan, så jag har fått en rätt så bra överblick. Jag räknar med att jag ska kunna vara ledig i alla fall en eller en och en halv vecka.

Tips för att plugga effektivt

Träna på att skriva
Glöm inte träna på det som faktiskt mäts på tentan, hur duktig du är på att skriva. När du har en fråga utttryck dina svar skriftligen och inte bara göra en djupdykning i hjärnan för att kolla att informationen finns där. Annars finns risken att man kör fast på tentan.

Använd bilder
Forskning visar att visuella associationer är det som ger starkast minnen. Gör mindmaps där du ritar eller bildgoogla efter bilder som du associerar till det du läser. Ju mer uppseendeväckande bilder, desto bättre för minnet. Det vill säga ska du komma ihåg Karl Marx, välj en bild av Donald Trump där tupén blåser av.

Pomodoro-tekniken
Här handlar det om att det är timern istället för antal sidor som bestämmer hur länge du ska läsa.  Sätt mobilen enligt principen 25-10-25-10-25-30 dvs plugga i 25 minuter  tills klockan ringer. Ta paus 10 min. Detta gör att du håller dig pigg och att korttidsminnet orkar med.

Källa: Lasse Lindhagen, föreläsare i studieteknik vid Malmö Högskola

Läs också:

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Skaffa (h)järnkoll på ditt läsande

Så når du dina studiemål i år

Så kommer du igång efter lovet

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 dec 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-09-13

Boosta din kreativitet

Kreativitet hyllas i samhället. Arbetsplatser uppmanas att skapa ett kreativt klimat för att uppmuntra nya idéer och i skolan är numera entreprenörskap en del av läroplanen. Men vad kan man själv göra  för att bli mera kreativ? Vi frågade kreativitetsexperten om råd. Nicolas Jacquemot är etnolog, författare och bokaktuell med ”Kreativitetskoden”. Där avslöjar han hemligheterna bakom kreativitet oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-02

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-04

Lär dig tugget på universitetet

Språket på universitet är långt ifrån vardagligt och för den oinvigde kan det upplevas som rena grekiskan. Men var lugn! – Första intrycket är att det akademiska språket verkar krångligt, men man kommer förvånansvärt snabbt in i det, säger Emelie Andersson, nyutexaminerad universitetsstudent. När Emelie Andersson började kulturledarprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö för några år sedan anade ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön