Visa allastudier.se som: Mobil

Smart praktikval gav filmkarriär

Idag består hans vardag av att skapa filmkaraktärer och miljöer i filmer som Godzilla. Men för Daniel Axelsson började allt med en strategiskt vald praktikplats i Stockholm. Vi reder ut hur man lyckas hitta praktikplatsen som blir språngbrädan i karriären. 

Daniel Axelsson tog examen från Luleå Tekniska Universitets kandidatprogram i datorgrafik för tre år sedan.  Idag jobbar han på Double Negative i London som 3D-modellerare och skapar miljöer och karaktärer i filmer som Godzilla och nya mastodontfilmen Exodus.

Research om chanserna att få jobb

Noggrann research inför praktiken blev avgörande i hans fall.

 ­– Jag tänkte taktiskt och valde utefter chansen att få jobb efteråt.  Tittade på hur företagets track record såg ut,  hur det går för företaget, hur många praktikanter de tar in och om de brukar anställa praktikanter efter praktiken, säger Daniel Axelsson, som blev uppringd av flera av företagen bara ett par timmar efter att han hade sökt.

Träna på att svara på frågor

Anna Persson och Peter Martinsson, båda karriärvägledare på Malmö Högskola, jobbar med att hjälpa studenter att förstå hur de kan använda sin utbildning i arbetslivet. Inför kontakten med företag har de många tips.

– Studenter är ofta osäkra i en intervjusituation och har svårt att hitta konkreta exempel. Det är viktigt att göra en kompetensinventering på sig själv och fundera över hur kunskaperna kan komma företaget till nytta. Sedan är det bra att träna upp kommunikationsförmågan, träna på att svara på frågor om sig själv, säger Anna Persson.

Börja nätverka tidigt i utbildningen

Peter Martinsson betonar också vikten av att bli aktiv i sitt nätverkande tidigt i sina studier.  Det har hjälpt Daniel Axelsson.

– Jag tycker att man ska vara proaktiv under hela sin utbildning, och visa att man finns. Var aktiv i internetforum och nätverk, var inte rädd att kontakta potentiella arbetsgivare och fråga vad som är attraktivt för dem. Var lyhörd och lyssna på kritik på sådant du gör, tipsar Daniel Axelsson.

Tips från karriärcoacherna

Läs vision/mission för att hitta rätt företag
Vilka företag inspirerar dig och varför? Fundera över vilka frågor som är viktiga för dig för att du ska trivas på ett företag. Läs om företagens vision/mission för att skapa dig en bild om företaget passar dig.

Gör informationsintervjuer
Kontakta personer som har jobb du är intresserad av på potentiella företag för att göra en ”informationsintervju”. Ni träffas förutsättningslöst, och du får ställa frågor om jobbet/yrket/branschen för att se om det är något för dig.  Var nyfiken och inställd på att lära!

Utnyttja Alumni
De studenter som har gått samma utbildning som du har gjort är en bra ingång. De vet vilka kunskaper du har och jobbar förmodligen i positioner som du vill ha framöver. Alumni för olika utbildningar hittas lätt på till exempel Linkedin. Skriv en personlig inbjudan och sprid!

Källa: Anna Persson och Peter Martinsson, karriärvägledare på Malmö Högskola

Mer om praktik

Fakta & tips: Praktik

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 29 sep 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-08-21

Praktik

Att göra praktik på ett företag är ett bra sätt att "få in en fot". Här kan du läsa mer om hur det fungerar med praktik, hur du ordnar praktikplatsen och vad som är viktigt att tänka på! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-13

Max startade skola – i paintball

Med en naprapatutbildning i bagaget har Max Lundqvist utvecklat produkter och startat en skola. Här berättar han om hur du kan förverkliga din dröm. När Max Lundqvist var liten grabb kollade han på filmen ”Rambo – First Blood” tillsammans med sin fyra år äldre brorsa Alex. De båda killarna blev så inspirerade att de från den dagen var ute i skogarna och sprang och byggde fällor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-11-01

Hon vill bana väg för sin dotter

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk. Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön