Visa allastudier.se som: Mobil

Snabbguide till sex populära lärosäten

Svårt att välja var du vill plugga? Vi tittar närmare på några av Sveriges största lärosäten för att lära känna skolorna och städerna lite bättre. Läs, inspireras och bli peppad på din framtida hemstad.

Uppsala universitet
Som en av Sveriges äldsta studentstäder var det väl på sin plats att Uppsala äntligen fick ta emot priset som Årets studentstad 2015/16. Som nyantagen student till en populär studieort krävs det dock ett aktivt och tålmodigt bostadsletande, och genom studentboet.se finner du användbara tips och länkar.De 13 nationerna är studenternas centrum, vilka erbjuder unika förmåner i form av allt från gratis inträde på gymmet, till försprång i nattklubbskön – men se då till att bli medlem!

Som trogen Uppsala-student missar du inte heller årets högtid: sista april, det traditionsenliga valborgsfirandet, med festligheter som mösspåtagning i Carolinabacken och nationernas champagnegalopp på agendan. Sedan 2013 erbjuder Uppsala universitet även studier vid ett småskaligt campus i pittoreska Visby.

Linköpings universitet
Med två campus i Linköping, ett i Norrköping och ett i Stockholm kan du hamna lite var som helst om du söker till LiU. Men landar du i Linköping så är Kalasmottagningen den stora händelsen när 8 000 studenter intar Saab Arena i centrala Linköping för en dag och kväll med extra allt. Dra’t i spa’t, Joakim von Anka Cup och LeMans är några spexiga händelser.

Redan 1999 utsågs Linköping till årets studentstad av Sveriges förenade studentkårer och har onekligen inte tappat fart då vi tittar på bostadssituationen. Köerna har blivit lite längre de senaste åren varför det kan vara läge att snegla lite utanför bostadskön också för att vara säker på att ha tak över huvudet när terminen drar igång. Med lag i SHL, Damallsvenskan och Svenska Superligan är Linköping en riktig sportstad. Detsamma gäller på universitet.

På skolområdet ligger Campushallen där du till studentpris kan göra allt från att lyfta skrot till att prova sportdykning. På skolan finns fyra mer eller mindre aktiva nationer.

Lunds universitet
Den mysiga kullestensstaden Lund sprudlar av ett aktivt studentliv, från universitetsbyggnader i öster och centrum, till campusområdet i norr – allt inom behändigt cykelavstånd. Med ett medlemskap i någon av de 13 nationerna kan du fylla kalendern med pubar, klubbar och sittningar minst från onsdag till lördag.

Boka också in det årliga valborgsfirandet, en enda lång fest från kvalborg till finalborg i dagarna tre, dit människor från hela Sverige vallfärdar för att fira med lundastudenterna. Glöm inte heller att skriva upp dig i kön hos AF Bostäder i god tid, det är många studenter som slåss om ett hem i Lund. Kanske kan ditt medlemskap i en nation ge dig ett försprång till ett korridorsrum?

När du vill ta en paus från böckerna har du förmånen att bo endast 45 minuter bort från storstadspulsen i Köpenhamn och Kastrups flighter ut i Europa och världen!

Göteborgs universitet
Efter att du tidigare ha besökt Göteborg för magkittlande åkturer på Liseberg, är det kanske nu dags att hoppa på en åktur som student? Göteborg har omkring 60 000 studenter där ungefär hälften av dem tillhör Göteborgs universitet, som med sina tolv campus breder ut sig runt om i staden. Bor du en bit iväg kan du enkelt pendla med stadens spårvagnar, men se då till att få 25 procents studentrabatt.

Som Sveriges näst största stad erbjuder Göteborg dessutom möjligheten att pendla mellan studentvärldens kårliv och föreningar med sina många arrangemang och festligheter, till det allmänna livet som vilken Göteborgsbo som helst – det bästa av två världar! Söker du ett studentliv av högsta rang ska du kanske även ta en titt på vad Chalmers har att erbjuda. På Valborg får Chalmeristerna hela staden att koka med Nordens största studentarrangemang, Kortegen.

Låter detta som en åktur för dig? Glöm då inte att kika in på studentbostader.se för att tidigt ställa dig i kön mot en bostad och ett liv som student i Götet!

Umeå universitet
Björkarnas stad räcker inte riktigt för att beskriva Norrlands studentstad nummer ett. Beläget högt uppe på universitetssjukhusområdet har du en lång nerförsbacke in till stan från plugget. Bostaden heter bostadsförmedlingen som har majoriteten av lägenheter för studenter, och utbudet är ofta stort. Iksu är ett enormt sport- och träningscenter som ligger nära skolan och ett flertal studentpubar arrangeras med jämna mellanrum på skolområdet. Så nojar du över uppförsbacken hem efter ett besök i city kan du lätt hitta det mesta hemma på campus.

Umeå universitet har tre studentkårer och en hel uppsjö föreningar att engagera sig i. I Umeå har du en mellanstor stad där studenterna utgör en stor och viktig del. Under sommartid finns alla chanser till skönt häng nere vid älven som går rakt genom stadskärnan. I Norrlands huvudstad har du nära till allt utan att behöva göra avkall på livskvaliteten och du hittar allt från klubb- till friluftsliv.

Stockholms universitet
Grundat 1878 kan SU benämnas som ett medelålders universitet, varken en yngling som Umeå eller en rollatorfarbror som Uppsala. Campus ligger på norra Djurgården vilket innebär att du bara har tio minuter in till stadskärnan om du hoppar på tuben från skolans egen tunnelbanestation. SU har ett av landets största forskningsbibliotek för bokmalen och inte mindre än tre olika studentkårer där SUS är den största. Som medlem i SUS får du många rabatter och gratis inträde på kårens studentpubar två dagar i veckan. Här finns fem fakultetsföreningar som kan liknas vid andra skolors nationer.

Stockholm är ingen renodlad studentstad, vilket ger möjligheter att leva dubbelliv – studentpub eller tentaångest ena dagen, Dramaten eller ett glödhett stockholmsderby nästa. Gällande boende bör du ställa dig i kö hos Stockholms studentbostäder som med cirka 8 000 lägenheter är stadens största bostadsförmedlare. Ett annat tips är att kika på sajten akademiskkvart.se som förmedlar andrahandslägenheter i Stockholmsområdet.

Sök in till högskola eller universitet senast 15 april

Sök bland alla högskole- och universitetsutbildningar här.

Senast uppdaterad: 12 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-12

Preppa inför plugget!

Konstiga ord, pengar som tar slut alldeles för snabbt – och så bostadseländet. Hur är det egentligen att börja plugga? Här får du några lugnande svar på sådant du kanske grubblar över. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Alliansens budget gäller för nästa år

I stället för regeringens budget fick vi Alliansens. Vad innebär det för studenterna? Metro tog hjälp av Sveriges Förenade Studentkårers ordförande Rebecka Stenkvist för att reda ut begreppen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning

En läkarexamen är en av de rakaste vägarna till anställning. Jonatan Nolhage pluggar sista terminen på läkarlinjen i Lund och berättar mer om om utbildningen. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön