08 okt 2021

Socionom – jobba med människor

Brinner du för samhällsfrågor och möten med människor? Då kanske socionom är rätt väg för dig. Filippa reste till El Salvador.

Tycker du om att hjälpa andra människor och engagera dig i samhället? Då kan socionom vara rätt karriär för dig. Som socionom kan du bland annat arbeta som kurator, socialsekreterare, biståndshandläggare och behandlare. En gemensam nämnare är att du möter människor i känsliga skeden av livet.

Så gör du

För att bli socionom är det bäst att studera socionomprogrammet som finns på bland annat Uppsala universitet, Linnéuniversitetet, Umeå universitet och Malmö högskola. Utbildningen innehåller studier i socialt arbete, valbara fördjupningar och studiepraktik.

Efter en examen som socionom kan du vidareutbilda dig till psykoterapeut eller inom enskilda specialområden. Tidigast tre år efter examen som socionom kan du ansöka om att bli auktoriserad socionom. Mer information hittar du genom Nämnden för Socionomauktorisation.


PrivatFilippa jobbar för kvinnors rättigheter

Filippa Rehnström, 25, har alltid vetat att hon vill jobba med kvinnorättsarbete på ett eller annat sätt. Efter sin socionomutbildning vid Lunds universitet fick hon jobb som volontär på organisationen Individuell Människohjälp (IM) och spenderade fyra månader på kvinnorättsorganisationen IMU i San Salvador, El Salvador.

Hur såg en vanlig dag i fält ut för dig?

– Under min tid i San Salvador fick jag möjlighet att lära mig av en fantastisk organisation hur man framgångsrikt kan bedriva kvinnorättsarbete i ett land påverkat av faktorer som stor fattigdom och stark machista kultur. Många av arbetsdagarna började med en eller två timmars bilfärd ut på landsbygden. Där samlades vi med hela gruppen för möte med diskussion om planering, framgångar och motgångar i projekten eller för utbildning som kunde höra till delar av projekten, och workshops om till rättigheter, solidaritet och kamp. Efter lunch åkte vi oftast vidare till ett av de olika projekten. Vi gjorde sammanlagt 24 intervjuer som vi sedan sammanställde i en presentation för personalen på IMU. Det var underbart att få jobba för på en organisation som så tydligt och självklart arbetar feministiskt och antikapitalistiskt. IMU arbetar direkt på gräsrotsnivå och det välfungerande arbetet med nätverksgrupper ger fantastiska resultat.

Varför jobbade du i fält?

– Jag är övertygad om att det är den bästa platsen för mig att vara på. Fältarbete är ett verktyg för att ge makten och inflytandet till dem som verkligen kan skapa förändringar. Organisationer är egentligen bara en mellanhand. Då många etablerade organisationer har möjlighet till strukturellt och politiskt inflytande på ett annat sätt är ett välfungerande fältarbete den absolut viktigaste delen av organisationen, och det allt arbete bygger på.

Hur påverkar ditt arbete världen till en bättre plats?

– Som vit västerlänning som varit ute i världen lite och försökt hjälpa till skulle jag inte vilja påstå att det påverkat något särskilt. Men jag tror att nyckeln till en bättre värld är organisering, kamp och solidaritet tillsammans med alla delar av världen. Även om situationerna ser otroligt olika ut så kan man ändå i många fall hitta gemensamma orsaker och fienden.

Filippa Rehnström

Bor: Barcelona.

Gör: Pluggar spanska.

Framtidsplaner: Öppna ett akutboende för misshandlade kvinnor här i Spanien inom några år, men jag hoppas också på att i framtiden få återvända och arbeta mer i både Latinamerika och Afrika.

Per Samuelson / Calle Magnusson / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena som är heta och iskalla 2015

Ljusa utsikter för brandmän, sjukgymnaster och tandläkare. Sämre prognos för kulturyrken och beteendevetare. Knåda ryggar, släcka bränder, lära ut språk och laga tänder. Det är konkreta, handfasta akademikeryrken som gäller för den som vill ha en säker arbetsmarknad framöver. Det visar en stor kartläggning som gjorts av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, i samband med Studentmässan&nb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Facebook avslöjar var du ska jobba

Dina statusuppdateringar berättar mer än du tror. En kvarts miljon har redan fått sin framtid läst. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, driver en sajt där du får reda på vad du ska bli. En ”maskin” läser av dina statusuppdateringar på Facebook och räknar ut vad som passar bäst. Sidan har fått över 250 000 besökare sedan 11 november. – Vi vill peka på att våra utbildningar ger en bred ingång till ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Masterexamen ger dig ett lyft

En master kan hjälpa dig att bli chef snabbt, höja din lön och ge en internationell karriär. Hitta din masterutbildning här! 

Läs mer