Visa allastudier.se som: Mobil

Socionom – jobba med människor

Brinner du för samhällsfrågor och möten med människor? Då kanske socionom är rätt väg för dig. Filippa reste till El Salvador.

Tycker du om att hjälpa andra människor och engagera dig i samhället? Då kan socionom vara rätt karriär för dig. Som socionom kan du bland annat arbeta som kurator, socialsekreterare, biståndshandläggare och behandlare. En gemensam nämnare är att du möter människor i känsliga skeden av livet.

Så gör du

För att bli socionom är det bäst att studera socionomprogrammet som finns på bland annat Uppsala universitet, Linnéuniversitetet, Umeå universitet och Malmö högskola. Utbildningen innehåller studier i socialt arbete, valbara fördjupningar och studiepraktik.

Efter en examen som socionom kan du vidareutbilda dig till psykoterapeut eller inom enskilda specialområden. Tidigast tre år efter examen som socionom kan du ansöka om att bli auktoriserad socionom. Mer information hittar du genom Nämnden för Socionomauktorisation.


PrivatFilippa jobbar för kvinnors rättigheter

Filippa Rehnström, 25, har alltid vetat att hon vill jobba med kvinnorättsarbete på ett eller annat sätt. Efter sin socionomutbildning vid Lunds universitet fick hon jobb som volontär på organisationen Individuell Människohjälp (IM) och spenderade fyra månader på kvinnorättsorganisationen IMU i San Salvador, El Salvador.

Hur såg en vanlig dag i fält ut för dig?

– Under min tid i San Salvador fick jag möjlighet att lära mig av en fantastisk organisation hur man framgångsrikt kan bedriva kvinnorättsarbete i ett land påverkat av faktorer som stor fattigdom och stark machista kultur. Många av arbetsdagarna började med en eller två timmars bilfärd ut på landsbygden. Där samlades vi med hela gruppen för möte med diskussion om planering, framgångar och motgångar i projekten eller för utbildning som kunde höra till delar av projekten, och workshops om till rättigheter, solidaritet och kamp. Efter lunch åkte vi oftast vidare till ett av de olika projekten. Vi gjorde sammanlagt 24 intervjuer som vi sedan sammanställde i en presentation för personalen på IMU. Det var underbart att få jobba för på en organisation som så tydligt och självklart arbetar feministiskt och antikapitalistiskt. IMU arbetar direkt på gräsrotsnivå och det välfungerande arbetet med nätverksgrupper ger fantastiska resultat.

Varför jobbade du i fält?

– Jag är övertygad om att det är den bästa platsen för mig att vara på. Fältarbete är ett verktyg för att ge makten och inflytandet till dem som verkligen kan skapa förändringar. Organisationer är egentligen bara en mellanhand. Då många etablerade organisationer har möjlighet till strukturellt och politiskt inflytande på ett annat sätt är ett välfungerande fältarbete den absolut viktigaste delen av organisationen, och det allt arbete bygger på.

Hur påverkar ditt arbete världen till en bättre plats?

– Som vit västerlänning som varit ute i världen lite och försökt hjälpa till skulle jag inte vilja påstå att det påverkat något särskilt. Men jag tror att nyckeln till en bättre värld är organisering, kamp och solidaritet tillsammans med alla delar av världen. Även om situationerna ser otroligt olika ut så kan man ändå i många fall hitta gemensamma orsaker och fienden.

Filippa Rehnström

Bor: Barcelona.

Gör: Pluggar spanska.

Framtidsplaner: Öppna ett akutboende för misshandlade kvinnor här i Spanien inom några år, men jag hoppas också på att i framtiden få återvända och arbeta mer i både Latinamerika och Afrika.

Per Samuelson / Calle Magnusson / AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-04-28

Design – plugga färg och form

Designer är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. AllaStudier hjälper dig förbereda och hitta utbildningarna. Läs också om Sofie som pluggar drömutbildningen i Malmö. Sökfunktion: Hitta din designutbildning Utbildningar inom design är populära – textil- och modedesigner är ett av svenska folkets absoluta drömjobb. Som designer får du möjlighet att uttrycka dig konstnärligt och samtid ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-20

Plugga juridik – jobba där du vill

Jurister är inte bara advokater och domare. Möjligheterna är många: Du kan få jobba med försäkringar, asylfrågor och ekonomi. Linn siktar mot Europa. En jurist kan jobba inom en mängd branscher. Med en juristexamen i ryggen kan du fortsätta och bli åklagare, domare eller advokat – men en jurist kan också jobba inom förvaltning, försäljning och inköp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-17

Arkeologi för en modern Indiana Jones

Stenfossiler kan ge forskarna nya kunskaper om urtida djur. Professorn ger sina bästa tips om hur du blir arkeolog. Läs också om Amanda som gräver upp vikingarnas pilar. Indiana Jones ande besökte Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet på onsdagen 30 mars. Då öppnades lådor med kinesiska fossil som stått orörda sedan 1920-talet. Forskarna är till sig av spänning.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön