03 jul 2019

Solongo bytte karriär med Komvux

Har du tänkt tanken att säga upp dig och byta jobb någon gång? Solongo Luvsantseren tänkte inte bara – hon gjorde det också. Vägen via Lernias lärlingsutbildning ledde till ett nytt jobb.
– Ta din praktik på allvar, säger hon.

Under många år jobbade Solongo Luvsanteren på café men kände till slut att det var dags att prova något nytt. Hon hade tankar på att prova ett butiksjobb och såg Lernias lärlingsutbildning inom handel som en bra väg.
– Jag ville verkligen inte jobba på café resten av mitt liv. Jag valde lärlingsutbildningen på grund av stora chanser till jobb efter examen.

Utbildningen var på ett år och under tiden jobbade Solongo fyra dagar i veckan på Lindex i Barkarby. Fredagarna ägnades åt traditionell utbildning på Lernia.
– Jag lärde mig mycket av att jobba i butiken. Dessutom fick jag chansen att visa upp vem jag är och mina färdigheter för min arbetsgivare. Det ledde först till sommarjobb i butiken och efter utbildningen fick jag jobb direkt.

Varför blev det Lernia?
– Jag googlade handelsutbildningar och ringde sedan Lernia och förstod att det var en bra väg att gå för att få jobb. Att så stor del av utbildningen var praktik var också viktigt då jag ville jobba och lära mig på en arbetsplats.

Har du några tips till andra som funderar på att byta karriär?
– Att inte tveka och kämpa. Jag ville detta till 100 procent, och vill du – då kan du. Ta din praktik på allvar, gå dit varje dag, kämpa, ta ansvar och visa att du vill lära dig jobbet. Då har du stora chanser att bli anställd efter praktiken.

Sök bland alla Komvuxutbildningar.

Sök bland alla Lärlingsutbildningar. 

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nytt lärlingssystem i Göteborg

Nu kommer ett nytt sätt att läsa på Komvux. I Göteborg kan eleverna jobba som lärlingar och komma ut snabbare i arbetslivet. Marlene vill bli konditor. En ny sorts utbildning är på väg att genomföras i Göteborg  Du som är över 20 har chans att gå en lärlingsutbildning genom Komvux. – Utbildningen kräver en hel del, man måste satsa 120 procent, säger Reida Arvman, lärlingsvägledare och koordin ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla ska få rätt till komvuxutbildning

Regeringen vill stärka rätten till vuxenutbildningen genom att ge alla rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan. Regeringen anser att individens möjligheter att gå vidare till högre studier behöver öka. Därför aviserar regeringen i kommande budgetproposition att rätten till kommunal vuxenutbildning ska stärkas. Alla ska ha rätt att läsa in grundläggande och särskild be ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Här är komvuxutbildningarna som leder till jobb

Att plugga minst ett år på komvux och att välja kurser mot en specifik yrkesinriktning – allra helst vård och omsorg, det är receptet för att få jobb efter komvuxstudierna!

Läs mer