Visa allastudier.se som: Mobil

Solongo bytte karriär med Komvux

Har du tänkt tanken att säga upp dig och byta jobb någon gång? Solongo Luvsantseren tänkte inte bara – hon gjorde det också. Vägen via Lernias lärlingsutbildning ledde till ett nytt jobb.
– Ta din praktik på allvar, säger hon.

Under många år jobbade Solongo Luvsanteren på café men kände till slut att det var dags att prova något nytt. Hon hade tankar på att prova ett butiksjobb och såg Lernias lärlingsutbildning inom handel som en bra väg.
– Jag ville verkligen inte jobba på café resten av mitt liv. Jag valde lärlingsutbildningen på grund av stora chanser till jobb efter examen.

Utbildningen var på ett år och under tiden jobbade Solongo fyra dagar i veckan på Lindex i Barkarby. Fredagarna ägnades åt traditionell utbildning på Lernia.
– Jag lärde mig mycket av att jobba i butiken. Dessutom fick jag chansen att visa upp vem jag är och mina färdigheter för min arbetsgivare. Det ledde först till sommarjobb i butiken och efter utbildningen fick jag jobb direkt.

Varför blev det Lernia?
– Jag googlade handelsutbildningar och ringde sedan Lernia och förstod att det var en bra väg att gå för att få jobb. Att så stor del av utbildningen var praktik var också viktigt då jag ville jobba och lära mig på en arbetsplats.

Har du några tips till andra som funderar på att byta karriär?
– Att inte tveka och kämpa. Jag ville detta till 100 procent, och vill du – då kan du. Ta din praktik på allvar, gå dit varje dag, kämpa, ta ansvar och visa att du vill lära dig jobbet. Då har du stora chanser att bli anställd efter praktiken.

Sök bland alla Komvuxutbildningar.

Sök bland alla Lärlingsutbildningar. 

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-23

Komvux

Valde du "fel" program på gymnasiet? Saknar du behörighet till högskolan? På komvux får du en andra chans.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

Höj betygen genom prövning

Är inte gymnasiebetygen tillräckligt bra för att komma in på drömutbildningen? För den som behöver höja betygen finns möjlighet att göra en prövning på Komvux.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hon är årets lärare

Flexibilitet och kreativitet. Det är ledorden för Marija Krestalica-Samuelsson, 36, som utsetts till Årets lärare inom vuxenutbildningen i Stockholms stad.  

Läs mer