Visa allastudier.se som: Mobil

Sommarjobba på "camp" i USA

Vill du ha ett annorlunda sommarjobb där du får chans att resa i USA? Det behövs många lägerledare på "summer camps" i USA. Annika har testat två somrar i rad.

Annika Eriksson bubblar av entusiasm när vi pratar om hennes somrar i USA. Två somrar har hon jobbat på "camp" i USA, det vill säga läger som aktiverar amerikanska barn och ungdomar under sommarlovet. Första sommaren jobbade hon på ett YMCA camp på västkusten, i Kalifornien, där hon jobbade som badvakt. Andra sommaren var hon på östkusten, där hon jobbade som simlärare på ett privatläger för välbärgade flickor.

– Upplevelsen man får beror såklart på vilket camp man kommer till. Mina två somrar var väldigt olika varandra. Man jobbar alltid nio veckor men förutsättningarna är olika beroende på vilket camp man hamnar på och arbetsuppgifterna. Första sommaren bodde jag tillsammans med andra ledare och hade mer fritid då jag inte behövde se efter barnen under mina fria perioder, berättar Annika.

Annika har många starka camp-minnen, ett av de starkaste var när ledare och barn firade svensk midsommarafton i kombination med hennes egen födelsedag. Hela dagen firades med svensk mat, midsommarstång, midsommarkransar, små grodor-dans och jordgubbstårta.

Annars är det framförallt vänskapsrelationerna som Annika tycker är den främsta behållningen.

– Du får erfarenhet för livet och vänner från hela världen. Man jobbar så tight med varandra under nio veckor så man lär känna varandra på djupet.

Båda gånger har hon valt att stanna kvar i USA efter campen ocht resa runt med andra ledare som hon träffat på campen. Första gången var hon kvar sex veckor, köpte en bil och gjorde en roadtrip från Kalifornien till New York och tog sedan flyget vidare till Florida.

För Annika fick jobbet på Camp America en fortsättning även i Sverige. Just nu praktiserar hon nämligen på Skandinaviska Institutet, som förmedlar platser till Camp America. Hon är bland annat med på mässor för att prata om sina erfarenheter och granskar även ansökningar till programmet inför nästa år.

– Mitt tips är att ta steget att prova och verkligen våga söka! Tänk på att framhäva dig själv i ansökan, amerikanerna ser bara det som står så tänk på att verkligen lyfta fram allt. Svenskar är omtyckta, pratar bra engelska och har hög arbetsmoral, säger Annika.

Så funkar Camp America

Camp America innebär att du engagerar dig som ledare i minst nio veckor på ett av de ca 12 000 sommarläger som finns i USA.

Arbetet kan jämföras med volontärarbete, det utgår en ersättning för fickpengar (mellan 600 och 950 dollar för 9 veckor) men det tas också ut en kostnad för programmet på 8 030 kronor för resa och försäkring.

Camp America:s uppgift är att ta fram lämpliga kandidater till camperna i USA. Camperna anställer personal utifrån dina kunskaper, egenskaper och personlighet. Camperna söker efter dig som har erfarenheter som ledare eller tävlande inom simning, vattensporter, ridning, tennis, gymnastik, cirkus, klättring, yoga eller arbetat med unga med speciella behov eller inlärningssvårigheter.

För att kunna ansöka krävs att du fyller 18 år i juni det år du ska åka, vara ostraffad, ha två referenser och möjlighet att åka iväg mellan 1 maj och 15 juni.

PrivatJohanna Boussard
Senast uppdaterad: 23 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-24

Sommarjobb

Sugen på att komma ut och jobba? Behöver extra cash till kommande termin? Lägg ditt krut på att hitta ett spännande sommarjobb. Här får du all info du behöver. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-21

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna? I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Om en dryg månad går hundratusentals svenska ungdomar ut till sina sommarjobb. I dag öppnar TCO:s rådgivningslinje ”Sommarjobbsexperten”. Förra året ringde cirka 1 600 personer till rådgivarna. – Glädjande nog var ganska många arbetsgivare som frågade om lönenivåe ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

Sommarjobba med upplevelser

Tänk dig själv som en artist där jobbet är scenen, och för att få jobbet krävs att du gör bra ifrån dig på en gruppaudition. Liza Axén, rekryteringschef för Parks and Resorts, där kända nöjesparker som Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland ingår, berättar om hur de hittar sina artister. Att sommarjobba på en nöjespark är en speciell upplevelse, som lockar många.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön