Visa allastudier.se som: Mobil

Sommarjobbet ledde till fast tjänst

För Signe Björnholdt Böll, som läst till rymdingenjör, gav sommarjobbet en fast tjänst. Och även för den som inte får den möjligheten kan sommarjobbet ge chans till värdefull erfarenhet. Rektyrerare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba.

Sommarjobbet kan bli språngbräda in på arbetsmarknaden
För Signe Björnholdt Böll, som läst till rymdingenjör, gav sommarjobbet en fast tjänst. Och även för den som inte får den möjligheten kan sommarjobbet ge chans till värdefull erfarenhet. Rektyrerare märker en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba.

LÄS MER: Yh-pluggen som leder flest i jobb

I mars, april börjar arbets­givare se över sina rekryteringsbehov inför sommaren, då den ordinarie personalen går på semester. Jens Nordquist, operativ chef på rekryteringsföretaget Academic Work, har redan märkt en ökad efterfrågan på studenter som vill sommarjobba, särskilt inom ekonomi, administration och kundtjänst.

– Det är ett stort sug efter studenter, som är en väl­utbildad grupp och som kan komma in och bidra med nyckelkompets. Den här sommaren ser vi en efter­frågan som är någonstans kring 30 procent högre än förra året.

STUDIEFAKTA: Så fixar du sommarjobbet

För Signe Björnholdt Böll, som har läst till rymdingenjör på KTH, ledde sommarjobbet in på lite oväntade vägar. Från att ha jobbat på Rymdbolaget (som äger raketuppskjutningsbasen Esrange i Kiruna) har hon nu landat i ett lite mer ”jordnära” jobb, på Teracom – som äger och driver det svenska marknätet för radio och tv.

– Teracom tog emot felanmälningar åt Rymdbolaget. Det är inte helt inom mitt område, men jag tyckte att det verkade intressant.

Via Academic Work fick hon först sommarjobb som konsult på Teracom, men blev kvar och är numer fast anställd på företaget. 

– Jag har några tentor kvar, men det jättekul att vara med från början och jag lär mig massor. Det kommer jag att ha nytta av om jag sedan vill gå tillbaka till mitt ”riktiga” område.

Även om sommarjobbet inte leder till fast jobb alla gånger, är det en klar konkurrensfördel efter studierna, enligt Jens Nordquist.

– Arbetsgivare värde­sätter arbetslivserfarenhet otrolig högt. Man får ofta ta ett ganska stort ansvar på sommaren när inte ordinarie personal är inne och utvecklar egenskaper hos sig själv. Man kan också lära sig uppgifter och system, vilket ger en fördel när man sedan söker jobb.

Därför ska du sommarjobba

Tre bra saker med att sommar­jobba under ­studierna.
1. Konkurrensfördel. Sommarjobbet kan ge kunskaper om olika system och arbetsuppgifter som ger en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.
2. Referenser. Gör du bra i  från dig så kan du få värdefulla referenspersoner när du söker jobb efter studierna.
3. Personlig utveckling. Du utvecklar olika egenskaper hos dig själv och kan ta reda på var i arbetslivet du passar bäst. Tipsare: Jens Nordquist, ­Academic WorkJenny Sköld

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-03-14

Unga vill helst till svenska storbolag

När dagens unga akademiker ska välja sin drömarbetsgivare hamnar många svenska företag i topp. Så fick Jenny drömjobbet på Ikea.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Vägen som väljer dig

Här skriver Johan Forsberg, elitseriehockeyspelare i Luleå, om hans syn på karriär. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-03

Fixa sommarjobbet redan nu

Vill du som student ta vara på din sommar och casha in till hösten? Börja sök sommarjobb i god tid. Här kommer några tips som gör att du kan ligga steget före i rekryteringsdjungeln.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön