Visa allastudier.se som: Mobil

Spetsutbildningar på gymnasiet

Spetsutbildning är för dig som vill fördjupa dig inom ett speciellt ämne. Och som vill kunna plugga på högskolan redan på gymnasiet.

Vad är spetsutbildningar?

Spetsutbildningar är gymnasieprogram som:

1. Innehåller gymnasiekurser med särskild fördjupning och breddning inom ett speciellt ämne. Ämnen som erbjuds:

  • matematik
  • naturvetenskap
  • samhällsvetenskap
  • humaniora
  • estetisk

2. Gör det möjligt för en elev att vid sidan av sina gymnasiestudier läsa kurser vid ett universitet eller högskola.

Vilka spetsutbildningar finns?

För närvarande finns 20 spetsutbildningar på försök på gymnasiet i Sverige. Det finns också ett antal estetiska spetsutbildningar som är riksrekryterande utbildning inom det estetiska programmet.

Vad krävs för att komma in?

Du söker till spetsprogrammen på samma sätt som du söker till vanliga gymnasieprogram. Antagningsprocessen varierar från skola till skola. Det kan vara prov, intervjuer och personliga brev.

Testas fram till 2014

Spetsutbildningar är ett försök som pågår mellan 1 juli 2009 och 30 juni 2014. Försöksverksamheten ska följas upp och utvärderas innan den eventuellt görs permanent. 10 utbildningar inom matematik eller naturvetenskap och 10 utbildningar inom samhällsvetenskap eller humaniora geografiskt spridda över landet ingår i försöket. Syftet med försöksverksamheten med riksrekryterande spetsutbildningar är att ge elever möjlighet att i ökad studietakt fördjupa och bredda sina kunskaper i det ämne de har särskilt intresse för och kunskaper i.

Uppdatering: Skolverket har förlängt försöket med spetsutbildningar till 2022, och utökat försöksmängden till 26 utbildningar i Sverige. Läs mer på Skolverkets webbsida.

Källa: Skolverket.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-08-15

Försäljnings- och serviceprogrammet

Bor det en säljare i dig? Eller har du alltid drömt om att driva ett framgångsrikt företag? Allt detta och mycket mer kan du lära dig om på Försäljning-och serviceprogrammet! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten. På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Gymnasievalet – så går det till

Gymnasievalet närmar sig. Här är en kort guide över vad som ska göras när. Börja söka I slutet av januari eller början av februari får alla nior ett lösenord till intagningssajten www.gyantagningen.se hem i brevlådan. När du fått det gör du ditt val online. Sista ansökningsdagen Sista ansökningsdagen varierar beroende på vilken kommun du bor i. Kolla noga vad som gäller just dig.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön