Visa allastudier.se som: Mobil

Studenter har fått bättre ekonomi

Studenter anser sig ha bättre ekonomi nu än för två år sedan. Trots det tycker två av tre att det är svårt att leva på studiemedlet. SFS anser att studiemedlet bör höjas med 700 kronor i månaden.

Centrala studiestödsnämnden har sammanställt svar från 4 000 vuxenstuderande, främst högskolestudenter, om privatekonomin. Resultat: Andelen studiemedelstagare som får bidraget och lånet att täcka alla utgifter har ökat sedan 2009. Likaså är det en högre andel studerande som klarar en oförutsedd utgift på 1 000 kronor. Sammantaget är drygt sex av tio nöjda med sin ekonomiska situation, även det en högre andel än 2009.

Men fortfarande har en majoritet, två av tre, svårt att leva på enbart studiemedel. Och för en fjärdedel av dem är extraknäck ett måste för att ha råd med studierna. Så ser det ut trots att fribeloppet höjdes kraftigt den 1 januari 2011. Fribeloppet är den nivå en studerande får ha i inkomst utan att studiemedlen reduceras.

– Resultatet tyder på att höjningen av fribeloppsgränsen haft en begränsad effekt på de studerandes arbete. De som arbetar väljer dock att arbeta något mer än tidigare, säger Carl-Johan Stolt,vid CSN:s utvärderings- och statistikenhet.

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) anser att studiemedlet bör höjas med drygt 700 kronor för att täcka de nödvändigaste utgifterna.

– Utvecklingen går i rätt riktning, men det är fortfarande två tredjedelar som säger att studiemedlet inte räcker, säger Sabine Pettersson, vice ordförande i SFS.

Nära hälften av dem som deltagit i undersökningen har ett jobb vid sidan av. Då ska man veta att en del av de tillfrågade inte har studiemedel alls, utan klarar sig på lön och/eller sparpengar alternativt föräldrars eller makes/makas inkomst.

Mer om studentekonomi

Så mycket får du i studiemedel

Stipendier - så hittar du dem och ansöker

Studentbostad

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Sommarens bästa gratisnöjen

Går det att ha en fantastisk sommar utan pengar? Absolut, speciellt om man befinner sig i storstan, menar familjeekonomen Bodil Hallin. Ledigheten är här och kompisarna pratar om allt kul de ska göra i sommar. Själv har du minimalt med pengar att leva på, och inget sommarjobb i sikte. Men det går att få bästa sommaren – utan pengar. – Det går att få ut mycket av lite, speciellt om man bor i storst ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-04

Stipendier: Studenternas gömda skattkista

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Här kan du läsa mer om hur du som student går till väga för att söka stependier! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

EU vill ändra studiemedlet för utlandsstudier

För att få svenskt studiemedel för studier utomlands krävs att man bott i Sverige två av de senaste fem åren. Det kan EU-domstolen ändra på. Bestämmelserna strider mot EU:s regler om fri rörlighet. EU-kommissionen driver just nu ett mål mot Nederländerna som gäller rätten att få studiemedel utomlands, rapporterar Sveriges Radio.  I Nederländerna får i dagsläget studiemedel bara betalas ut för ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön