Visa allastudier.se som: Mobil

Studenter har fått bättre ekonomi

Studenter anser sig ha bättre ekonomi nu än för två år sedan. Trots det tycker två av tre att det är svårt att leva på studiemedlet. SFS anser att studiemedlet bör höjas med 700 kronor i månaden.

Centrala studiestödsnämnden har sammanställt svar från 4 000 vuxenstuderande, främst högskolestudenter, om privatekonomin. Resultat: Andelen studiemedelstagare som får bidraget och lånet att täcka alla utgifter har ökat sedan 2009. Likaså är det en högre andel studerande som klarar en oförutsedd utgift på 1 000 kronor. Sammantaget är drygt sex av tio nöjda med sin ekonomiska situation, även det en högre andel än 2009.

Men fortfarande har en majoritet, två av tre, svårt att leva på enbart studiemedel. Och för en fjärdedel av dem är extraknäck ett måste för att ha råd med studierna. Så ser det ut trots att fribeloppet höjdes kraftigt den 1 januari 2011. Fribeloppet är den nivå en studerande får ha i inkomst utan att studiemedlen reduceras.

– Resultatet tyder på att höjningen av fribeloppsgränsen haft en begränsad effekt på de studerandes arbete. De som arbetar väljer dock att arbeta något mer än tidigare, säger Carl-Johan Stolt,vid CSN:s utvärderings- och statistikenhet.

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) anser att studiemedlet bör höjas med drygt 700 kronor för att täcka de nödvändigaste utgifterna.

– Utvecklingen går i rätt riktning, men det är fortfarande två tredjedelar som säger att studiemedlet inte räcker, säger Sabine Pettersson, vice ordförande i SFS.

Nära hälften av dem som deltagit i undersökningen har ett jobb vid sidan av. Då ska man veta att en del av de tillfrågade inte har studiemedel alls, utan klarar sig på lön och/eller sparpengar alternativt föräldrars eller makes/makas inkomst.

Mer om studentekonomi

Så mycket får du i studiemedel

Stipendier - så hittar du dem och ansöker

Studentbostad

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjäna pengar – i skolan

Varje student vet hur svårt det är att få studiemedlen att räcka till. Men du behöver inte röra dig långt för att dryga ut kassan – jobben finns på skolan. – Jag gick en kurs där äldre studenter undervisade och frågade kursansvarige läraren om jag kunde vara assistent nästa gång kursen gavs, berättar Leo Giertz. Leo, 26, jobbar extra som labb- och övningsassistent på KTH i Stockholm, där han ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt. Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Studentsveriges bästa förmåner

Tatueringsborttagning eller hyra av ett torp från 1700-talet? Här hittar du Studentkårernas bästa medlemsförmåner. Rabatter på träning, stipendier och billig mat är förmåner som många nog känner till i studentsammanhang. Det finns många sätt för en student att komma billigt undan. Vill du ha ännu fler fördelar så använder landets studentkårer en lång rad förmåner för att du ska vilja bli medlem.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön