Visa allastudier.se som: Mobil

Studenter skapar stora innovationer

Skissar du på en uppfinning när du egentligen borde plugga, eller grunnar du på en affärsidé när alla andra är på puben? Bra! Historien har många exempel på studenter som lyckats med stora innovationer – du kan vara näst på tur.

Google
Sökmotorn Google uppfanns på Stanford University av studenterna Sergei Brin och Larry Page i samband med att de jobbade med sin doktorsavhandling. Deras researcharbete var så lovande att de tog uppehåll i studierna för att starta eget företag. Vill du veta hur det gick? Googla!

Facebook
Harvard-studenten Mark Zuckerberg och hans klasskompisar startade Facebook som ett internt nätverk på Harvard University 2004. Några år senare utökades nätverket till andra lärosäten i USA och i Kanada, och senare öppnades nätverket för allmänheten.

Klarna
Grundarna Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth kom på idén till Klarna under studietiden på Handelshögskolan i Stockholm. Trots att deras affärsidé blev sågad av flera näringslivsjättar valde de ändå att pausa studierna och satsa på sin idé – det har de nog aldrig ångrat. 2015 hade de 1 200 anställda, miljardbelopp i omsättning och en etablering i 18 länder.

Volumental
Volumental, som har utvecklat världens första 3D-scanner, grundades år 2012 som en spin-off från forskning vid KTH. Sedan dess har vd:n Caroline Walerud tillsammans med sitt team tagit företaget vidare mot global arena – och det är bara början.

Time Magazine
Journalistdrömmar? Satsa på en skoltidning medan du studerar. Time Magazine startades som en studenttidning på Yale av studenterna Briton Hadden och Henry Luce år 1923. I dag är det ett av världens mest kända nyhetsmagasin.

Hövding
Världens första airbag för cyklister utvecklades när grundarna Anna Haupt och Terese Alstin gjorde sitt examensarbete i industridesign vid Lunds universitet 2005. I dag säljs Hövding i 400 butiker och på internet i 15 länder i Europa och i Japan.

Allastudier redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön