Visa allastudier.se som: Mobil

Studietiden ett guldläge för entreprenörer

Är du student och drömmer om att starta eget? Sluta dröm och börja förverkliga! Det råder entreprenören Victoria Carlsson. – Studietiden ger fantastiskt goda förutsättningar för att starta bolag, säger hon.

Det var sommaren 2011 som Victoria Carlsson och Sofia Stenmark träffades och kom på affärsidén att lansera frozen yoghurt-glass på den nordiska marknaden. Drygt åtta månader senare lanserades deras första produkter i butik. I dag, fem år senare, finns Yollibox till försäljning hos hundratals återförsäljare i både dagligvaruhandeln och servicehandeln över hela Sverige. Under våren lanseras produkterna även i Finland. 

– Många som har idéer låter dem bara rinna ut i sanden. Men vi vågade ta steget vilket jag hoppas att vi kan inspirera fler att göra, säger Victoria Carlsson.

Under uppstartsfasen studerade Victoria Carlsson sista året på Handelshögskolan och det var en av anledningarna till att de vågade satsa fullt ut.
– Den största fördelen med att starta företag som student är att man inte har något att förlora. Man har oftast ingen familj och har ännu inte hunnit vänja sig vid en hög lön och dyra vanor, säger hon.

En annan fördel som student är att man har möjlighet att få hjälp från högskolans inkubator. Victoria Carlsson och Sofia Stenmark fick till exempel kontorsplatser på Handelshögskolans företagsinkubator, SSE Business Lab. Ett annat plus är att man som student ofta är lite friare i sitt tankesätt, säger Victoria Carlsson.  

– Efter några år i arbetslivet är det lätt att bli mer fyrkantig i sitt tänkande. Som student har man mycket lättare att tänka utanför boxen. Det är i regel väldigt bra om du ska starta företag.

Någon rädsla för att studierna ska komma i kläm tycker Victoria Carlsson inte att man ska ha.

– Jag fick så mycket energi av att starta Yollibox så det smittade av sig på studierna, men det är klart att schemat blev tajt. I slutändan fick jag ändå faktiskt bättre resultat av det, säger hon. 

Vad som däremot kan vara bra att tänka på som student och entreprenör är att det kan vara lite svårt att få ihop startkapitalet.

– För oss blev ALMI en stor hjälp. De är väldigt öppna för folk som är oerfarna och de jobbar mycket med studenter, säger hon.

Victoria Carlssons uppmaning till studenter som drömmer om att starta företag är att sluta drömma och börja förverkliga.

– Ta chansen och utnyttja tiden. Ett bättre tillfälle kanske inte kommer i livet. Att starta bolag under studietiden är en fantastisk möjlighet, säger hon.

AllaStudier redaktionen
Senast uppdaterad: 14 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Hitta starta eget-kursen

Många är intresserade att starta eget på deltid, visar undersökning. Korta kurser som hjälper i företagandet är därför efterfrågade. Vi hjälper dig hitta kursen. Folkuniversitets mitt-i-karriären-barometer visar att över hälften av alla yrkesverksamma svenskar vill byta jobb och ungefär en tiondel är intresserade av att starta eget på deltid. – Det var tydligt i vår undersökning att många vill sta ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-10-19

Kvinnliga affärsidéer vässas på boot camp

Treminuters-pitch, affärsmodellering och skattefrågor. Sveriges första  ”Startup Boot camp” för lovande kvinnliga entreprenörer sprakar av intensitet.    Hur presenterar jag min affärsidé på tre minuter, paketerar min produkt, når ut till nyckelpersonerna för samarbete, vilka är mina kunder och framförallt, var ska jag börja? På Startup Boot camp på Stockholms universitet Innovationskontor får ti ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön