Visa allastudier.se som: Mobil

Svårare att få stipendier för att plugga i Sverige

Antalet utländska studenter som söker sig till svenska universitet ökade med 25 procent under förra läsåret. Men nu blir det svårare att söka stipendier för utländska studenter, vilket riskerar att vända trenden. 

Efter att studieavgifter för utländska studenter infördes 2011 förlorade svenska universitet och högskolor 80 procent av studenterna från länder utanför EU/EES och Schweiz. Men den senaste statistiken från Universitetskanslerämbetet, UKÄ, och Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att utvecklingen vänt.

– Lärosätena har gjort sin läxa och börjat att aktivt arbeta med rekrytering. Bäst har Chalmers, KTH, Lunds universitet och högskolan i Jönköping lyckats, säger Mikaela Almerud, ansvarig för högskolefrågor vid Svenskt Näringsliv. 

Men med Svenska Institutets besked i förra veckan om att stipendier för studenter från utvecklingsländer dras in nästa år, kommer många resurssvaga talanger att tvingas välja bort Sverige. 

KTH-studenten Mohammad Gofran Chowdhury är en av nästan 80 studenter från Bangladesh som fått stipendiet.

– KTH har ett gott rykte bland ingenjörsstudenter i Bangladesh och många söker sig hit.  Så det här beskedet är väldigt olyckligt för sådana som oss, även om jag inte drabbas personligen.

Han tror att utbytet mellan länderna kan skapa bättre förutsättningar för att lösa klimatfrågan. 

– Min utbildning kan skapa relationer mellan det svenska och Bangladeshiska samhället. Jag tror att energifrågan måste lösas genom att skapa sådana relationer mellan flera olika länder. Det är ett globalt problem. 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 24 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-03

Stipendier

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön