Visa allastudier.se som: Mobil

Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten.

På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.

Alice Valinger, 18, tar studenten i sommar och har fortfarande inte bestämt sig. Just nu pluggar hon sista året på samhällsprogrammet med temainriktning på Södra Latins
gymnasieskola i Stockholm.

– Jag vill plugga vidare men jag vet inte exakt vad. Många lovar så mycket, men alla kan inte bli clown på barnsjukhus, säger Alice.

Planerna varierar. Hon håller ögonen på kurser inom språk och kultur. Till hösten har hon sökt till filmkritik och litteratur vid Stockholms universitet.

Lärosäten kan annonsera med alla möjliga kampanjer. Alice berättar att ett spanskt lärosäte lockade med att man hade nära till stranden. Men Alice blev inte imponerad.

– Jag vill ha en bra skola! Mycket reklam lockar inte. Jag lockas av gamla skolor som man tror är bra.

Vad skulle du vilja studera?

– Vet inte. Kanske arkitekt, kanske reklam. Jag vill plugga någonting kreativt, något där jag måste använda mitt intellekt. Jag vill jobba med något med både logik och kreativitet.

Experten: "Det är en djungel"

AllaStudiers expert Chris Wigh jobbar som studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolan Spyken i Lund. Hon säger att de flesta av hennes studenter är osäkra på vad de ska plugga vidare.

– Velar man så är det bättre att vänta, utbildning är ett livsavgörande val. Du kanske bara ska gå en kurs och bo hemma? säger Chris.

De flesta av Chris studenter ska söka sig till högskola och universitet. Folkhögskolor och YH-utbildningar är ovanligare.

Enligt Chris söker många elever till kurser ”ifall att” för att ha något att göra om de inte får jobb.

Om du är osäker föreslår hon att du tar kontakt med en studievägledare. Vill du vara säker på att få jobb kan Sacos framtidsprognoser vara till hjälp.

– Det är en djungel att hitta i i dag. Man kan behöva hjälp, säger Chris.

Läs mer:

Test: Låt inte slumpen bestämma

Så gör du karriär på universitetet

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande? På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning: Guide medellön: 27 600 kr.Som guide är du specialist på en viss ort, ett område ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer. Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet. Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet. – Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Drömjobben där du behövs

Makeup-artist, frisör och modedesigner…drömyrken för många unga…eller? Hantverksprogrammet som utbildar till dessa yrken, är det program på gymnasiet som har tappat mest i popularitet de senaste åren. Nu varnas för brist på kompetens i textil- och modeindustrin. Hantverksprogrammet har drabbats hårdast av yrkesprogrammen minskade popularitet och antalet elever minskade med 22 procent mellan 2011 o ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön