20 okt 2021

Svenska folket tror på forskning

Forskningssverige håller på att hamna i bakhasorna på resten av världen. En undersökning visar att svenska folket tycker att forskningen är viktig – samtidigt som politikerna inte prioriterar frågan.

Svenska folket tycker att forskning är viktigt – men bara en av tio riksdagsledamöter tror att väljarna ser forskning som ett av de tre viktigaste områdena, enligt en ny undersökning gjord av Svenskt Näringsliv.

Det påverkar forskningsklimatet i Sverige. Enligt undersökningen har Sverige under den senaste 10-årsperioden tappat 35 miljarder av företagens forskningsinvesteringar eftersom forskningsintensiteten, mätt som andel av BNP, har sjunkit från fyra till tre procent.

Inget annat OECD-land har tappat lika mycket som Sverige, säger Emil Görnerup på Svenskt Näringsliv.

Idag är Sverige framstående inom life science, IT, miljöteknik och teknik, men universitet och högskolor har svårt att göra affärer av sina innovationer. Idag får statliga lärosäten bara bilda nya bolag via sina holdingbolag, som enbart har resurser för de allra tidigaste finansieringsfaserna. Därför krävs riskkapitalister för att idéerna ska överleva.

– Vi har blivit väldigt bra på att omvandla forskning till kommersiella idéer, men det behövs betydligt fler aktörer som kan gå in med pengar tidigt och som arbetar med att få igång affärerna, säger Donnie Lygonis på KTH Innovation.

De tar fram ny mänsklig vävnad

Ulrica Edlund, Minna Hakkarainen och Anna Finne-Wistrand är en trio som utvecklar biomaterial som hjälper kroppen att reparera sig själv. De forskar på KTH i Stockholm och är en viktig del i högskolans spjutspetskompetens, där utvecklingen av ”smarta” implantatmaterial har tagit rejäl fart under det senaste decenniet.

I framtiden kommer vi alltså att kunna ta fram olika typer av mänsklig vävnad som hud, ben eller till och med olika organ, både i och utanför kroppen. Men att utveckla nya material innebär mycket experimentell forskning och det kräver resurser, vilket betyder att Ulrica, Minna och Anna måste lägga mycket energi på att hitta finansiärer, vid sidan av forskningen.

– Det är hög konkurrens och vi letar hela tiden efter långsiktiga lösningar för att vi ska kunna fokusera på att hitta nya medicinska materialalternativ, säger Ulrica Edlund.

Detta satsar universiteten särskilt på (spjutspetsutbildningar)

KTH: informationsteknologi och energi/miljö.

Göteborgs universitet och Chalmers: Transport och marin forskning.

Uppsala och Lunds universitet: Material och life science (betyder livsvetenskaper och innefattar en mängd olika discipliner, till exempel biologi, matematik, kemi och medicin).

Karolinska institutet: Life Science.

Stockholms universitet: Naturvetenskap och tjänsteutveckling.

Detta skulle boosta forskningen:

* Bättre samarbete med näringslivet.
* Fler aktörer som kan gå in med pengar till innovationerna i tidig fas.
* Lära studenterna mer om entreprenörskap.
* Bättre möjligheter för utländska forskare och företag att etablera sig i Sverige.

Källa: Donnie Lygonis, KTH

 

Läs också

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Boosta din kreativitet

Så hanterar du prestationsångest

 

Hitta rätt högskoleutbildning

Sök bland alla högskolans kurser och program i AllaStudiers sökfunktion

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga ekonomi och jobba i maktens korridorer

Jenny Didong pluggade till civilekonom vid Uppsala universitet. I dag jobbar hon på finansdepartementet i Stockholm. Tips: Utbildningar inom ekonomi Ekonomiprogrammet på gymnasiet Nationalekonomi – Det är oftast spännande och omväxlande att jobba som ekonom. Regeringskansliet är en utmanande arbetsplats på många sätt, som medarbetare får du i regel stort ansvar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Studentsveriges bästa förmåner

Tatueringsborttagning eller hyra av ett torp från 1700-talet? Här hittar du Studentkårernas bästa medlemsförmåner. Rabatter på träning, stipendier och billig mat är förmåner som många nog känner till i studentsammanhang. Det finns många sätt för en student att komma billigt undan. Vill du ha ännu fler fördelar så använder landets studentkårer en lång rad förmåner för att du ska vilja bli medlem.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Guide: Så tar du dig in i mediebranschen

Mediebranschen glittrar och lockar många. Samtidigt är det vagt vilka yrken som finns och hur man når dit. Här kan du läsa om hur du ska göra för att komma in i den populära mediabranschen!

Läs mer