Visa allastudier.se som: Mobil

Sveriges bästa Komvux

Sveriges bästa Komvux finns i Mariestad. Och skillnaden i resultat mellan bäst och sämst presterande Komvux är ganska anmärkningsvärd.  Det visar mätningen Metro beställt av Skolverket på hur stor andel av eleverna på Komvux som får godkänt betyg.

Vi har jämfört andelen elever som har minst godkänt betyg i Svenska A, Matematik och engelska A, i olika svenska kommuner. Det visar sig att det är stor skillnad.  Bäst resultat har Mariestad Komvux där andelen godkända elever uppgår till 94,7 %. Sämst är Bjuv med 42,9 procent godkända elever. En enkel förklaring till att resultaten skiljer sig åt så mycket är svår att ge, enligt Skolverkets Anna Sundborg.

Det skulle krävas en djupare analys för att förklara i det enskilda fallet, och någon sådan analys är inte gjord. Det finns många faktorer som påverkar vuxenutbildningen, eleverna i utbildning har olika livserfarenheter, kunskaper och kompetenser. Detta ställer krav på individanpassning samt flexibilitet vad gäller utbildningens utformning, säger Anna Sundborg.

Urban Tengman, biträdande rektor på Komvux i Mariestad blir förvånad men glad när Metro ringer upp för att berätta att Mariestads Komvux ligger i topp i mätningen.

Ja, det var verkligen roligt, det hade vi inte en aning om. Vi har varit i en nedåtgående spiral vad gäller antal platser, men de elever som finns här är väldigt engagerade. Sedan har vi lärare som har varit här länge och har arbetat fram ett bra arbetssätt. Här finns inga lärare som räknar undervisningstimmar och de är tydliga, de finns verkligen här, säger Urban Tengman, biträdande rektor på Komvux i Mariestad. 

Bäst och sämst i Sverige

Bäst
Mariestad 94,7 procent
Luleå 94,3 procent
Värnamo 94,3 procent
Gällivare 93,8 procent
Haninge 92,9 procent
Trelleborg 92,3 procent
Tyresö 90,3 procent
Motala 90 procent
Mölndal 85,7 procent
Borlänge 85,5 procent

Sämst:
Bjuv 42,9 procent
Köping 47,3 procent
Kristinehamn 54,9 procent
Nacka 59,6 procent
Upplands Bro 60,6 procent
Solna 63,4 procent
Norrtälje 63,6 procent
Bromölla 64 procent
Vänersborg 64,7 procent
Norrköping 64,8 procent

Så gjordes mätningen
För att göra mätningen så rättvis som möjligt har vi valt ut tre av de vanligaste kurserna inom Vuxenutbildningen: Svenska A, Matematik A och Engelska A. Mätningen har gjorts på andelen elever som har minst godkänt i kurserna 2012. Mätningen har gjorts på alla kommuner med minst 10 deltagare i var och en av kurserna.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-22

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Komvux – en andra chans

Valde du "fel" program på gymnasiet? Saknar du behörighet till högskolan? På komvux får du en andra chans. Här kan du läsa mer om vad en utbildnig på Komvux innebär! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön