Visa allastudier.se som: Mobil

Ta ansvar för din kompetens

Du ansvarar i första hand för din egen kompetensutveckling. 

Utvecklingssamtalet är bästa tillfället att ta upp det med din chef. 

– Kompetensutveckling är viktigt både för att ta sig vidare i karriären och göra bra ifrån sig på den nuvarande tjänsten, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.

Alla är på pappret överens om att kompetensutveckling är viktigt och att alla parter kan tjäna på det - men det är inte alltid det blir av ändå. Det kanske saknas en plan på arbetsplatsen för de anställdas kompetensutveckling, chefen kanske inte prioriterar kompetensutveckling av sin personal eller du som anställd kanske inte känner att du hinner vara borta från ditt arbete. Det är lätt att fokusera på det negativa när kompetensutveckling egentligen är något positivt.

– Det är viktigt att i samtal använda argument om vad chefen och företaget tjänar på att du får vidareutveckla din kompetens på arbetstid, säger Charlie Levin.

Att få till sig nya sätt att tänka och agera i sin yrkesroll behöver heller inte kräva ett par dagar på en kursgård utan kan också innebära att man provar ett annat jobb.

– Den bästa utbildningen kan vara att låta de anställda prova på andra arbetsuppgifter på företaget eller besöka en leverantör. Kompetensutveckling är inte bara en fråga om hur du som anställd utvecklas utan även en fråga om hur det du lärt dig kan ge nya och bättre affärer, värden, processer eller produkter. Därför är det en win-win-situation för dig och företaget, säger Charlie Levin.

Att Unionens medlemmar får stimulans och utveckling i sitt arbete är en viktig fråga. Genom att medlemmarna breddar sin kompetens få de också större möjlighet till ett tryggt och framgångsrikt arbetsliv. Om du funderar på att byta jobb, starta eget eller inte vet vad du vill kan Unionens coacher hjälpa dig att hitta rätt i framtiden.

– Trygghetsrådet, en organisation som hjälper tjänstemän att hitta nytt jobb, har statistik som visar att det är lättare för dem som nyligen genomgått en kompetensutveckling att hitta nytt jobb, säger Charlie Levin.

Charlies bästa tips

Tre tips till medarbetaren

Lär av dina beslut


Chefen räknar med att du kommer att göra fel någon gång, det är vad du lärt dig och hur du hanterar det är vad som säger något om vilken kompetens du har. Lyft hur du utvecklats och vad du kan behöva för att bli ännu bättre.


Gör bra ifrån dig om du vill vidare
Nyckeln till en befordran är att göra bra ifrån sig i sin befintliga roll och det gäller även för kompetensutvecklingen. Visa att du är utvecklingsbenägen och vad du lärt dig i vardagen om du vill åt de stora kompetensutvecklingsinsatserna.

Vad vinner företaget på att du utvecklas? 


Gör en lista på vad chefen/företaget har att vinna på att du får kompetensutveckling, om ditt kompetensutvecklingsbehov är väldigt konkret (t.ex. en specifik kurs) då behöver dina argument också vara det. 

Tre tips till chefen

Låt medarbetaren växa


Om en medarbetare är bra, låt den bli ännu bättre. Om man får utveckla det man är bra på blir man ofta också bättre på det man är mindre bra på.


Ha en bred syn på kompetensutveckling
Försök att identifiera det faktiska behovet och lås inte fast lösningen på endast en kurs eller utbildning. Det finns många sätt att lära sig på, kanske finns kompetens inom företaget och går att överföra mellan medarbetarna? 

Medarbetare som utvecklas är mer tillfreds
Kompetensutveckling brukar löna sig på fler plan än de som är direkt nödvändiga. När människor utvecklas presterar de bättre och mår bättre. Det ger en bättre stämning och mer arbetsglädje på arbetsplatsen.

Senast uppdaterad: 02 okt 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Inventera din kompetens

Sluta fokusera enbart på betyg och utbildning ­ ­– inventera istället din kompetens. Fackförbundet Unionen vill att alla medlemmar ska bli bättre på att marknadsföra sina kompetenser mot arbetsgivare och erbjuder därför individcoachning. – Det första du ska göra är att reflektera över vad du gjort, vad du kan och vad du vill fortsätta med, säger Monica Fagerström, coach på Unionen.En pl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-19

"Den bästa utbildningen"

På kärnkraftverket OKG är det viktigt att alla system fungerar och underhålls på rätt sätt.  Därför såg Andreas Hagman, underhållschef på OKG, till att boka en utbildning hos Teknikutbildarna.– Det är den bästa utbildningen jag gått. Jag har mycket nytta av det i mitt dagliga jobb, säger han. Teknikutbildarna är ett av Sveriges största utbildningsföretag inom teknik och är mycket populära bland ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön