14 nov 2011

Ta kontroll över studiestressen

Har du halkat efter på kursen? Pluggandet är som en måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Delar du upp det så blir du mer effektiv.

Några veckor in på terminen börjar stressen komma krypande. Hur ska du hinna med allt pluggande? Du är inte ensam om stressen.

Björn Liljeqvist är civilingenjören från Chalmers som skrev boken ”Plugga smart och lär dig mer” och i dag föreläser på bland annat KTH och Karlstads universitet. Han tipsar om att få tillbaka känslan av trygghet inför vad som kommer.

– Kolla inledningen till samtliga stycken i kurslitteraturen. Läs igenom sammanfattningar för allt och ”kom före”, även om det bara är ytligt. Annars stressar hjärnan upp sig.

– Att tillämpa snabbläsning och minnesteknik… Man måste ha ett lugn att lära sig sånt. Hur bra det är att använda är olika beroende på ämne. Det är bra för faktabaserade ämnen men inte lika effektivt för analytiska.

Enligt Björn kräver universitetet 40-50 timmars pluggande om du är distraherad. Men med studie­teknik kan du komma ifatt. Han liknar pluggandet vid en måltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt – ­förberedelser, studerande och analyserande. Precis som med en måltid blir det bäst om allt är med.

– Hur lär man sig läsa, skriva? Genom att härma! Alla har en mästare som lär ut grunderna. Därefter kan du se mönster och ­utveckla din egen stil. Det gäller både programmerare och keramiker. Vi är alla väldigt lika. Alla behöver repetera samma dag. Alla som förbereder sig lär sig mer, säger Björn.

Tre tips: Så kommer du ifatt

Höj blicken
Skaffa helikopterperspektivet, kolla igenom samtliga återstående moment så att du får ett hum om det. Då känns det inte så tungt.

Små portioner
Man kan inte läsa allt på en gång. Gör som maratonlöparen som tar en kilometer åt gången. Dela in pluggandet i 20-minuterspass.

Ta det lugnt
Vissa har höga krav på att fatta allt direkt. Vila i en trygghet att du kommer att förstå och komma ifatt senare. Fråga dig: Har du verkligen kommit efter?

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 14 nov 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-09-19

Skaffa klippkort hos en studiestöttare

Cecilia Arana köpte klippkort till en professionell studiestöttare. Fick hjälp av dansk student. På grund av de höga betygskraven till läkarlinjen i Sverige sökte sig Cecilia Arana i stället till Odense i Danmark, där hälften av studenterna kommer in via intervjuer – efter ett godkänt danskt prov som liknar högskoleprovet. Det var bara ett problem: – Jag förstod ju inte ens vad korvgubben i pölse­ ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Experterna: Så fixar du tentan

Nu är det tentatider. Vill du ha hjälp att ta dig igenom lidandet? Lugn, här får du de bästa tentatipsen från två av AllaStudiers experter. Anders Knutsson arbetar som tentamenssamordnare vid Södertörns högskola. Johan Linné är aktiv på studentkåren. Här är deras bästa tips. – Egentligen är det uppenbart men det är ju faktiskt det viktigaste för att klara tentan, säger Johan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 

Läs mer