Visa allastudier.se som: Mobil

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de 741 sommarkurser man kan läsa på folkhögskola i sommar. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn.

Sökfunktion:

Sök bland alla sommarkurser på folkhögskola – Välj "filtrera resultat" och sedan "sommar + år".

Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar. Daniel Unnerbäck, ansvarig för sommarkurserna, tycker att en sommarkurs är ett riktigt bra alternativ till en ”vanlig” semester.

Det blir en aktiv semester, du kommer iväg hemifrån och får förkovra dig under en vecka. Du får mat, kvällsunderhållning och kommer samtidigt ifrån semesterstressen man kan känna på sommaren, säger Daniel Unnerbäck.

Sommarkurser på folkhögskola innebär oftast veckolånga kurser, där man bor på skolan. För den som vill ta med sina barn finns allt fler möjligheter. Vissa folkhögskolor har kurser där både föräldrar och barn deltar, till exempel ”Friluftsliv för hela familjen” på Hållands folkhögskola (numera Åredalens högskola).

På Fridhems folkhögskola har försöken med så kallade familjeveckor, där barnen har ett eget aktivitetsprogram medan föräldern går kurs, blivit så populära att verksamheten utvidgats kraftigt i år. Cecilia Silfver och hennes barn deltar för andra året i rad.

– Jag brukar ta en egen semestervecka tillsammans med barnen, och förra året sammanföll det med familjeveckorna. Vi tycker det är jättebra, jag har min kurs på dagen och barnen är fullt nöjda med sina aktiviteter. På kvällen umgås vi allihop och slipper tänka på att laga mat, berättar Cecila Silfver.

Sommarkurser på folkhögskola

Utbud
Mellan 1 maj till 31 augusti finns 741 kurser på folkhögskola. Utbudet är mycket brett, men mest populärt är friskvård (yoga, mindfulness, våga sjunga, fria rörelser, kom i form, osv) och skapande i olika former (måla akvarell, skrivarkurs, skapa i silver, osv).

Ansökan
Ansökan till sommarkurser på folkhögskolor görs direkt till skolan och skolorna tar emot ansökningar ända fram till kursstart, om det finns platser kvar på kursen. Inga speciella antagningskrav finns.

Kostnad
Undervisningen vid folkhögskolorna är avgiftsfri men du får betala
 för böcker, material och eventuella studiebesök. Kostnad för kost och logi kan variera beroende på rumsstandard och antalet måltider som ingår.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 28 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Folkhögskola

På folkhögskola pluggar man lite mer på sina egna villkor.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Komplettera gymnasiet – ta vägen om landet

Öland eller Mora i höst? Folkhögskolor har massor av lediga platser. För den som behöver skaffa behörighet till högskola är det ett alternativ till Komvux.

Läs mer