14 okt 2021

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de sommarkurser man kan läsa på folkhögskolan. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn.

Sök bland alla sommarkurser på folkhögskolan

Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar. Daniel Unnerbäck, ansvarig för sommarkurserna, tycker att en sommarkurs är ett riktigt bra alternativ till en ”vanlig” semester.

Det blir en aktiv semester, du kommer iväg hemifrån och får förkovra dig under en vecka. Du får mat, kvällsunderhållning och kommer samtidigt ifrån semesterstressen man kan känna på sommaren, säger Daniel Unnerbäck.

Sommarkurser på folkhögskola innebär oftast veckolånga kurser, där man bor på skolan. För den som vill ta med sina barn finns allt fler möjligheter. Vissa folkhögskolor har kurser där både föräldrar och barn deltar, till exempel ”Friluftsliv för hela familjen” på Åredalens högskola.

På Fridhems folkhögskola har försöken med så kallade familjeveckor, där barnen har ett eget aktivitetsprogram medan föräldern går kurs, blivit så populära att verksamheten utvidgats kraftigt i år. Cecilia Silfver och hennes barn deltar för andra året i rad.

– Jag brukar ta en egen semestervecka tillsammans med barnen, och förra året sammanföll det med familjeveckorna. Vi tycker det är jättebra, jag har min kurs på dagen och barnen är fullt nöjda med sina aktiviteter. På kvällen umgås vi allihop och slipper tänka på att laga mat, berättar Cecila Silfver.

Sommarkurser på folkhögskola

Utbud
Utbudet är mycket brett, men mest populärt är friskvård (yoga, mindfulness, våga sjunga, fria rörelser, kom i form, osv) och skapande i olika former (måla akvarell, skrivarkurs, skapa i silver, osv).

Ansökan
Ansökan till sommarkurser på folkhögskolor görs direkt till skolan och skolorna tar emot ansökningar ända fram till kursstart, om det finns platser kvar på kursen. Inga speciella antagningskrav finns.

Kostnad
Undervisningen vid folkhögskolorna är avgiftsfri men du får betala
 för böcker, material och eventuella studiebesök. Kostnad för kost och logi kan variera beroende på rumsstandard och antalet måltider som ingår.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kontakter – vägen från studier till jobb

En utbildning är inte alltid en garanti för jobb. Ofta behöver du ett väl utvecklat kontaktnät. Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips. Jonna blev trummis i rockbandet Glasvegas. Alla utbildningar leder inte direkt till jobb. Och i de branscher där du är eftertraktad kanske du vill få in en fot på just en viss arbetsplats. Oavsett om du läst idéhistoria, medicin, pedagogik eller systemutveckli ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Kursen som botar skoltröttheten

Från skoltrötthet till studiesug på tre månader. Motivationskursen på folkhögskolan gav Felizia Grönvall, 21, lusten att plugga vidare.  I år ges 5000 unga arbetssökande samma möjlighet. Redan i ettan på gymnasiet hade Felizia Grönvall tröttnat på skolan. Hon tvivlade på om hon hade valt rätt program och tog studenten med ofullständiga betyg.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Konstnärer får företag att tänka nytt

Tvekar du att välja en konstnärlig eller hantverksutbildning av anledningen att det känns som ett för osäkert yrke? I dag finns många arenor där konstnärer kan hitta en parallell karriär. Mona Wallström är metallkonstnären som hjälper företag att tänka utanför boxen, genom en konstnärs ögon. Mona Wallström är i grunden metallkonstnär och har haft en lång och varierad karriär.
Läs mer