Visa allastudier.se som: Mobil
Terrorister föds på universiteten

Terrorister föds på universiteten

Högre utbildning är på väg att bli en ny grogrund för terrorism. Forskare: Om vi inte agerar nu kommer allt fler studenter bli självmordsbombare.

Brittiske studenten Naeem Ur-Rehman har observerat en intressant trend: folk pratar inte så mycket om terroristattacker.

– Det har varit så många terroristattacker där studenter varit inblandade nyligen att mina icke muslimska vänner ibland bara skrattar åt mig och säger ”ni är ju idioter allihop”, säger Naeem Ur-Rehman, 25, en brittisk student med pakistanska rötter vid Imperial College i London.

– Efter Londonbombningarna pratade alla om det. Det är ledsamt hur den här typen av attacker är på väg att bli slentrian, säger han.

Den 7 juli 2005 dödade tre pakistanska och en jamaicansk muslim från London 52 människor på tunnelbanan och en buss. Det var den blodigaste attacken i Storbritannien hittills.

Fram till i dag har över 30 studenter från brittiska universitet varit inblandade i islamistiska terrordåd. Nu varnar nya rapporter för att brittiska universitet är på väg att bli en grogrund för islamistisk fanatism.

– Många unga muslimer går med i universitetens muslimska sällskap för att de är på en helt ny plats och behöver en grupp att tillhöra, säger Houriya Ahmed, forskare vid Center for Social Cohesion, en tankesmedja i London, och författare till rapporten ”Radical Islam on UK campuses”.

– Där blir de oftast radikalare i sin tro. Och universiteten vill inte lägga sig i för att de är rädda att bli stämplade som islamofober.

Enligt den senaste You Gov-undersökningen anser 32 procent av muslimska studenter i Storbritannien att mord i religionens namn kan rättfärdigas.

Tjugoettårige Muhammed Rauf, även han från Pakistan, studerar vid Imperial College i London. Hans svar till varför allt fler blir radikalare i sin tro lyder:

– Så länge vi har de här problemen kommer radikaliseringen att ske, säger han.

Rauf har odlat ett helskägg, är hängiven muslim och påpekar att Imperial Colleges muslimska förening har sett till att halal-kött finns tillgängligt på skolans område. Men han känner att människor som Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab undergräver trovärdigheten för andra muslimer.

Andra studentgrupper har bjudit in talaren som Anwar al-Awlaki, även kallad ”Internets bin Ladin”.

– Men universiteten väljer att ignorera problemen, säger Lucy James, forskare vid Quilliam Foundation.

– De hänvisar till yttrandefriheten, men en del av de här grupperna förespråkar en våldsam extremism. Om vi inte agerar nu kommer vi att se hur fler brittiska studenter blir självmordsbombare, säger hon.

Fyra avvärjda terrordåd planerade av studenter
  • På juldagen 2009 försökte studenten Umar Farouk Abdulmutallab, från University College, London, med hjälp av ordföranden för skolans muslimska förening spränga ett flygplan med hjälp av en bomb placerad i underkläderna.
  • 2008 dömdes Metropolitan University-studenten Waheed Zaman för att ha planerat att detonera en bomb ombord på ett flygplan över Atlanten.
  • 2007 försökte Queen’s University Belfast-studenten Kafeel Ahmed, även han medlem i universitetets muslimska förening, spränga en bomb på Glasgows flygplats.
  • Samma år dömdes en student vid Brunel University för att ha försökt göra en bomb av gödsel. Även studenter från University of Leicester och University of Westminster har dömts för planerade terrordåd.
Utbildningar om våld

Terrorism

Freds- och konfliktvetenskap

Kriminologi

Elisabeth Braw
Senast uppdaterad: 19 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Språket gav honom tre Nobelpris

Vill du ha ett spännande jobb och en internationell karriär? Peter har fått tre Nobelpris tack vare sina språkkunskaper. Här får du hans bästa tips.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Hetast på högskolan just nu

Antalet sökande till högskolan ökar för sjunde året i rad. Populärast är utbildningarna till läkare och jurist.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön