Visa allastudier.se som: Mobil

Tidig praktik ger känsla för hotellbranschen

På hotell- och turismprogrammet på Vipeholmsskolan i Lund får eleverna tidigt känsla för yrken inom hotellbranschen. Genom ett nytt samarbete med Elite Hotels är de ute på praktik redan första året.

På Hotell- och turismprogrammet på Vipeholmsskolan i Lund satsar man stenhårt på att få ut eleverna i verkligheten. Genom ett samarbete med Elite Hotels i Malmö går alla elever ut på praktik samtidigt under två veckor, redan i årskurs ett. Deras lärare Eva Lönn är också med, på plats.

      När vi nu ska ha tydligare yrkesinriktning enligt gymnasiereformen 2011, ville jag testa med att få ut eleverna på hotell, redan i årskurs ett.  Jag tycker det är viktigt att skapa förväntningar, att eleverna känner att det finns människor som vill satsa på dem, trots att de bara är 16 år, säger Eva.

Upplägget med Elite Hotels innebär att eleverna lär känna hotellen redan när de börjar gymnasiet, genom studiebesök hos ledningen, frukostbesök och även en övernattning på ett av hotellen. Föräldrarna får också komma dit på ett föräldramöte.  Allt för att förstå hur hotellet drivs och vilken roll eleverna spelar.

      Vi lär oss på ett annat sätt, här är det allvar i jämförelse med ett rollspel i skolan. Om man gör fel här, blir det liv i luckan, då blir det ju skit även för hotellet, säger Emil Fält. 16 som går första året på programmet.

Genom regelbundna praktikperioder på olika hotell eller turistföretag blir eleverna eftertraktade på arbetsmarknaden. Alla elever som går ut brukar har jobb.

      Det är svårt att hitta människorna med det lilla extra. Det är positivt att få de här framtida hotellmänniskorna redan från år ett, de är så positiva och vi behöver professionella människor för att lyfta statusen på branschen, säger Frederik Ekelund, hotelldirektör för Elite Hotell Savoy.

Mer om hotell och turism

Bli reseledare på gymnasiet

Res jorden runt för att ge service

Plugga hotellerist – starta hotell i Norge

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 26 apr 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Klipp nån och skaffa dig ett jobb

Det utbildas tusentals fler frisörer än det egentliga behovet – varje år. Utbildningen är fortfarande mycket populär.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-27

De gör Sveriges godaste skolmat

Nu är Sveriges godaste skolmat korad. Klassisk husmanskost med lite twist fällde avgörandet i SM-finalen för skolkockar.2

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-03

Här är den nya gymnasieskolan

Programmen ska bli tydligare och bättre. Men förvirringen är fortfarande stor bland niorna.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön