Visa allastudier.se som: Mobil

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt. 

Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.

Lämna in studiemedelsansökan tidigt

Carl-Johan Stolt, utredare på CSN tycker att man ska lämna in sin studiemedelsansökan till CSN tidigt, redan innan man har kommit in på utbildningen. Beslutet att du får studiemedel är det första av tre steg för att få studiemedlet utbetalt. Resterande steg gör man när kursen startar.

– För att få studiemedlet utbetalt är det tre saker som krävs, ett beslut på att du får studiemedel, att du har gjort studieförsäkran på webben att du har påbörjat kursen och att du har registrerat dig på kursen på högskolan.  När CSN fått in detta betalas pengarna ut två dagar senare, berättar Carl-Johan Stoltz.

Köpstopp sista veckorna

Är det ekonomiska läget kritiskt veckorna innan studiemedlet kommer, finns det inte så många genvägar, säger Bodil Hallin, familjeekonom på IKANO Bank.

–  Det handlar om att kapa ner till ett minimum och ha tillfälligt köpstopp på allt som inte är nödvändigt. Använd det du har och sälj sådant du inte behöver.

Fler tips från Bodil följer nedan.

Bodil Hallin, familjeekonom på IKANO bank ger sista-minuten-tips i väntan på pengar.Paulina WesterlindSista-minuten-tips i väntan på pengar

Hyr ut din bostad och bo hos en kompis
Bostadsbristen i de flesta studentstäder är stor och många söker temporärt boende.  Bo hos en kompis, hyr ut ditt boende under en månad och dela intäkten med kompisen. Man kan hyra ut skattefritt för upp till 40 000 kr/år.

Kör ”halv-åtta hos mig”
Gå ihop ett kompisgäng och gör er egen budgetvariant på programmet ”Halv åtta hos mig”, där att en av er lagar mat till de andra en dag i veckan och sedan skiftar ni. Kul och sparar mycket pengar!

Prata med släktingar och vänner
Ska du flytta och behöver möbler och prylar, prata med släktingar och vänner om de har saker de behöver bli av med.  Att få förrådet utrensat brukar alltid vara populärt!

Fler tips för att förbättra studieekonomin:

Studentekonomi

Stipendier

Jobba och plugga

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 jun 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-14

Effektiva spartips för en bättre studentekonomi

Studentlivet är utvecklande, lärorikt och fyllt med spännande upptåg men den är också förknippad med en tajtare budget. Ett bra sätt för att få mer kvar i plånboken är att sänka sina omkostnader i vardagen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studenter har fått bättre ekonomi

Studenter anser sig ha bättre ekonomi nu än för två år sedan. Trots det tycker två av tre att det är svårt att leva på studiemedlet. SFS anser att studiemedlet bör höjas med 700 kronor i månaden. Centrala studiestödsnämnden har sammanställt svar från 4 000 vuxenstuderande, främst högskolestudenter, om privatekonomin. Resultat: Andelen studiemedelstagare som får bidraget och lånet att täcka al ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Sommarens bästa gratisnöjen

Går det att ha en fantastisk sommar utan pengar? Absolut, speciellt om man befinner sig i storstan, menar familjeekonomen Bodil Hallin. Ledigheten är här och kompisarna pratar om allt kul de ska göra i sommar. Själv har du minimalt med pengar att leva på, och inget sommarjobb i sikte. Men det går att få bästa sommaren – utan pengar. – Det går att få ut mycket av lite, speciellt om man bor i storst ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön