06 dec 2021

Tipsen som ger dig högskoleplatsen

För dåliga gymnasiebetyg för att komma in på högskolan? Här är de mest strategiska sätten att ta sig in på högskolan när betygen inte räcker till.

Enligt Alexandra Odenmar Engvall, karriärvägledare på Lunds Vägledningscentrum, är högskoleprovet den snabbaste vägen in på högskolan, om man har högskolebehörighet men inte tillräckligt höga betyg för att komma in på den utbildning man vill. Annars finns det flera sätt att komplettera och höja sina gymnasiebetyg, vuxenutbildning är det vanligaste. Och vill man höja sina betyg är det smart att välja kurser strategiskt.

Vill man höja sitt snitt är det smartast att först läsa de kurser som ger meritpoäng, det ger störst resultat, säger Alexandra.

Hitta en komvuxutbildning

Snabbaste vägen till högskolan

Ibland har man bråttom och vill göra allt som går, här och nu, för att komma in på högskolan. Vi ger dig sju tips att kika närmare på om du vill maximera möjligheten att komma in på din drömutbildning.

1. Skriv högskoleprovet

350 kronor och en lördag! Ingen stor uppoffring men ett väldigt bra sätt att förbättra chanserna för att komma in på en utbildning.


2. Förbättra betygen

  • Kolla först om du redan fått två och en halv meritpoäng. Annars satsar du på meritpoängen, som kommer att påverka mest.
  • Kolla därefter om det finns några kurser där du kan höja ditt betyg. 
  • Titta på dina E. Det är lättare att höja ett E än ett B, till exempel. Kan du dessutom höja ett E till ett B eller A ger det stor verkan.
  • Två 50-poängskurser är ofta jobbigare att höja än en 100-poängskurs, men verkan blir densamma.

3. Kolla om utbildningen finns på andra ställen

Ofta är det lättare att komma in på en mindre ort. Har du möjlighet att flytta är det därför bra att söka flera mindre orter framför storstäderna.

4. Kolla om utbildningen startar både höst och vår

Kom du inte in till hösten? Sök igen till våren. Den kan ibland vara lättare att komma in då.

5. Kolla möjligheterna till utlandsstudier

Utlandsstudier kan vara en möjlighet när alla vägar i Sverige är stängda. Du får dessutom ett äventyr på köpet!

Jag vill studera utomlands

6. Leta efter liknande utbildningar

Justera din dröm: om läkare visar sig vara omöjligt – kan du tänka dig att bli kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast? Ta reda på vad det är du lockas av i utbildningen du inte kommer in på och försök hitta något snarlikt.

7. Förutbildning som ger platsgaranti

Några så kallade förutbildningar (till exempel basår och collegeår) kan ge platsgaranti till fortsatt utbildning på universitetet.

Källa: Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare på Komvux i Örnsköldsvik.

Senast uppdaterad: 06 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studiedestination: Barcelona

Barcelona lockar med ett skönt klimat, stränder mitt i stan, udda shopping och en charmig gammal stadsdel. Många studenter väljer att plugga framförallt spanska här. Åsa Ekman kom till Barcelona hösten 2011, främst för att hennes spanska pojkvän bodde där. Hon hade tidigare åkt med SI Språkresor på språkresa till Tokyo och valde därför att anlita dem igen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-20

Lärlingsutbildning

Att gå en lärlingsutbildning innebär att gå bredvid en mästare som handleder dig på arbetsplatsen. Lärlingsutbildning är för dig som vill lära dig i skarp miljö, där du befinner dig i verkligheten hela tiden. Det finns olika sätt att utbilda sig i lärlingsform. Här kan du läsa om vilken form som passar dig bäst beroende på dina förkunskaper. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Här får du svar på frågorna

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Läs mer