06 dec 2021

Tipsen som ger dig högskoleplatsen

För dåliga gymnasiebetyg för att komma in på högskolan? Här är de mest strategiska sätten att ta sig in på högskolan när betygen inte räcker till.

Enligt Alexandra Odenmar Engvall, karriärvägledare på Lunds Vägledningscentrum, är högskoleprovet den snabbaste vägen in på högskolan, om man har högskolebehörighet men inte tillräckligt höga betyg för att komma in på den utbildning man vill. Annars finns det flera sätt att komplettera och höja sina gymnasiebetyg, vuxenutbildning är det vanligaste. Och vill man höja sina betyg är det smart att välja kurser strategiskt.

Vill man höja sitt snitt är det smartast att först läsa de kurser som ger meritpoäng, det ger störst resultat, säger Alexandra.

Hitta en komvuxutbildning

Snabbaste vägen till högskolan

Ibland har man bråttom och vill göra allt som går, här och nu, för att komma in på högskolan. Vi ger dig sju tips att kika närmare på om du vill maximera möjligheten att komma in på din drömutbildning.

1. Skriv högskoleprovet

350 kronor och en lördag! Ingen stor uppoffring men ett väldigt bra sätt att förbättra chanserna för att komma in på en utbildning.


2. Förbättra betygen

  • Kolla först om du redan fått två och en halv meritpoäng. Annars satsar du på meritpoängen, som kommer att påverka mest.
  • Kolla därefter om det finns några kurser där du kan höja ditt betyg. 
  • Titta på dina E. Det är lättare att höja ett E än ett B, till exempel. Kan du dessutom höja ett E till ett B eller A ger det stor verkan.
  • Två 50-poängskurser är ofta jobbigare att höja än en 100-poängskurs, men verkan blir densamma.

3. Kolla om utbildningen finns på andra ställen

Ofta är det lättare att komma in på en mindre ort. Har du möjlighet att flytta är det därför bra att söka flera mindre orter framför storstäderna.

4. Kolla om utbildningen startar både höst och vår

Kom du inte in till hösten? Sök igen till våren. Den kan ibland vara lättare att komma in då.

5. Kolla möjligheterna till utlandsstudier

Utlandsstudier kan vara en möjlighet när alla vägar i Sverige är stängda. Du får dessutom ett äventyr på köpet!

Jag vill studera utomlands

6. Leta efter liknande utbildningar

Justera din dröm: om läkare visar sig vara omöjligt – kan du tänka dig att bli kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast? Ta reda på vad det är du lockas av i utbildningen du inte kommer in på och försök hitta något snarlikt.

7. Förutbildning som ger platsgaranti

Några så kallade förutbildningar (till exempel basår och collegeår) kan ge platsgaranti till fortsatt utbildning på universitetet.

Källa: Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare på Komvux i Örnsköldsvik.

Senast uppdaterad: 06 dec 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Fler och fler med läs- och skrivsvårigheter pluggar på högskolan – och lyckas. I dag finns nämligen mycket hjälp att få. Vi träffar Jonna som fick sin diagnos relativt sent i livet. Dyslexi innebär svårigheter att läsa och skriva. Det kan vara en medfödd egenskap eller ha uppkommit vid skada eller sjukdom. Det har ingenting med intelligens att göra.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så får du jobba med stjärnorna

Lärarutbildningen har hjälpt Eric Sjölin i jobbet som supporteransvarig i fotbollsklubben IF Elfsborg.Privat Älskar du sport och vill jobba på de stora arenorna? Du måste inte vara Messi för att hamna där. Här hittar du karriärvägarna in i sportens värld. Du måste inte vara världsstjärna för att få jobba på elitnivå med sport. Runt alla idrottshändelser finns en mängd viktiga människor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-17

Maxa tiden på Komvux

Komvux är ofta en hållplats på vägen till högskolan som de flesta vill passera så snabbt som möjligt. Vi frågade studie-och yrkesvägledare om hur man läser in sina kurser där så effektivt som möjligt. Hitta din Komvuxutbildning Fakta: Komvux Platsbundet, distans, eller bara tenta av. Heltid, halvtid eller deltid. Parallella kurser eller en i taget.
Läs mer