Visa allastudier.se som: Mobil

Tipsen som hjälper dig på högskoleprovet

Skriv högskoleprovet för att stärka dina chanser att komma in på den utbildning du drömmer om. För att lyckas bra på provet krävs kunskap men också en viss lösningsteknik, hävdar Albin Stööp som har skrivit en bok i ämnet. 

Albin Stööp skrev högskoleprovet med medelmåttigt resultat. I samband med det väcktes intresset för själva lösningstekniken bakom provet, själv hävdar han att resultatet bygger femtio procent på kunskap, och femtio procent på teknik. Nyligen utkom hans bok "Så får du full pott på högskoleprovet", som baserats på intervjuer med studenter som har skrivit 2,0 på högskoleprovet, det vill säga högsta möjliga poäng,

Han säger att det finns några återkommande råd.

– När det gäller orddelen är ett tips att först läsa frågorna och sedan läsa texten utifrån frågorna, inte tvärtom.  Öva på att läsa texter från gamla högskoleprov och när de är slut be en vän välja ut texter och skriva frågor. Ett annat tips är att lära sig prefix och suffix, det gör att man har lättare att lista ut vad orden betyder, säger Albin Stööp.

När det gäller mattedelen handlar det om att repetera Matematik A och B från gymnasiet.

– Sedan handlar det om att använda sig av uteslutningsmetoden, då minimerar man risken att ha fel. Om man är osäker och har tidspress så är det lättare att utesluta än att pricka rätt direkt, säger Albin.

Annars brukar ett säkert stalltips vara att skriva provet flera gånger, i stort sett alla förbättrar då sitt resultat.

– Det sägs att tredje gången man gör provet gör man det bäst. Då känner man väl till upplägget och förstår att tidsbudgetera.

Så går antagning via högskoleprovet till

1. Finns fler sökanden än antal platser på en utbildning måste ett urval göras. Det finns flera urvalsgrupper och man tillhör en eller flera, beroende på vilken studiebakgrund man har.

2. Minst 1/3 av platserna på högskolans grundutbildningar går till sökande som gjort högskoleprovet, 1/3 går till sökande med betyg och 1/3 på urvalsgrunder som högskolan själv kan sätta upp.

3. Genom att skriva högskoleprovet stärker du dina chanser att bli antagen.  Du tillhör då flera urvalsgrupper, både betygsurvalet och provurvalet. Vissa utbildningar, framförallt sådana som är mest konkurrensutsatta, använder också resultatet på högskoleprovet för att särskilja sökanden med lika betyg.

Mer om högskoleprovet

Sofie skrev 2,0 – Därför ska du skriva högskoleprovet – Testa gamla högskoleprov

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-18

Högskoleprovet förverkligade juristdrömmen

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Högskola

Studier på högskola och universitet leder till en akademisk examen, som kandidat, magister eller masterexamen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Världens bästa universitet – enligt experterna

Harvard i topp och tre svenska universitet bland topp 100. Times Higher Education släpper sin ranking "World Reputation Rankings", där experterna själva rankar.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön