07 okt 2021

Tipsen som hjälper dig på högskoleprovet

Skriv högskoleprovet för att stärka dina chanser att komma in på den utbildning du drömmer om. För att lyckas bra på provet krävs kunskap men också en viss lösningsteknik, hävdar Albin Stööp som har skrivit en bok i ämnet.

Albin Stööp skrev högskoleprovet med medelmåttigt resultat. I samband med det väcktes intresset för själva lösningstekniken bakom provet, själv hävdar han att resultatet bygger femtio procent på kunskap, och femtio procent på teknik. Nyligen utkom hans bok "Så får du full pott på högskoleprovet", som baserats på intervjuer med studenter som har skrivit 2,0 på högskoleprovet, det vill säga högsta möjliga poäng,

Han säger att det finns några återkommande råd.

– När det gäller orddelen är ett tips att först läsa frågorna och sedan läsa texten utifrån frågorna, inte tvärtom.  Öva på att läsa texter från gamla högskoleprov och när de är slut be en vän välja ut texter och skriva frågor. Ett annat tips är att lära sig prefix och suffix, det gör att man har lättare att lista ut vad orden betyder, säger Albin Stööp.

När det gäller mattedelen handlar det om att repetera Matematik A och B från gymnasiet.

– Sedan handlar det om att använda sig av uteslutningsmetoden, då minimerar man risken att ha fel. Om man är osäker och har tidspress så är det lättare att utesluta än att pricka rätt direkt, säger Albin.

Annars brukar ett säkert stalltips vara att skriva provet flera gånger, i stort sett alla förbättrar då sitt resultat.

– Det sägs att tredje gången man gör provet gör man det bäst. Då känner man väl till upplägget och förstår att tidsbudgetera.


Så går antagning via högskoleprovet till

1. Finns fler sökanden än antal platser på en utbildning måste ett urval göras. Det finns flera urvalsgrupper och man tillhör en eller flera, beroende på vilken studiebakgrund man har.

2. Minst 1/3 av platserna på högskolans grundutbildningar går till sökande som gjort högskoleprovet, 1/3 går till sökande med betyg och 1/3 på urvalsgrunder som högskolan själv kan sätta upp.

3. Genom att skriva högskoleprovet stärker du dina chanser att bli antagen.  Du tillhör då flera urvalsgrupper, både betygsurvalet och provurvalet. Vissa utbildningar, framförallt sådana som är mest konkurrensutsatta, använder också resultatet på högskoleprovet för att särskilja sökanden med lika betyg.

Mer om högskoleprovet

Sofie skrev 2.0 - här är hennes tips!
Därför ska du skriva högskoleprovet
Allt om högskoleprovet
Testa gamla högskoleprov

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Ny app för att köpa och sälja kurslitteratur

Tycker du att det är svårt att hitta kurslitteratur på nätet? Nu finns en ny app för den som enkelt vill köpa och sälja kurslitteratur, och dessutom vara med och tävla om inspirationsseminarier och böcker av kända inspiratörer. Nicole Tran har själv pluggat i många år och har saknat ett enkelt sätt att hitta kurslitteratur. Därför utvecklade hon "Studentlitteraturapp", som nyligen kommit ut på App ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Välj smart – säkra en plats på högskolan

Innan du bestämmer dig för vilket program på högskolan du ska söka, titta på antagningsstatistiken. På så sätt kan du välja smartare och säkrare få en plats.

Läs mer