Visa allastudier.se som: Mobil

Tjäna pengar – i skolan

Varje student vet hur svårt det är att få studiemedlen att räcka till. Men du behöver inte röra dig långt för att dryga ut kassan – jobben finns på skolan.

– Jag gick en kurs där äldre studenter undervisade och frågade kursansvarige läraren om jag kunde vara assistent nästa gång kursen gavs, berättar Leo Giertz.

Leo, 26, jobbar extra som labb- och övningsassistent på KTH i Stockholm, där han samtidigt läser sista året på civilingenjörsprogrammet i datateknik. Han tjänar 140-240 kronor i timmen, beroende på om det är en laboration eller övning han håller i.

– Det jag gillar är att man lär sig väldigt mycket av att undervisa. Man får bra koll på grunderna, säger han.

I dag jobbar över hälften av alla studenter extra vid sidan av studierna. Det många inte vet är att det finns en hel del jobb att söka på universitetsområdet. Studenter som kan utföra såväl enklare som mer kvalificerade uppgifter behövs både på själva lärosätet och i företag och organisationer som verkar på campus.

Leo Giertz insåg det redan under sitt första år på KTH.

– Jag har jobbat olika mycket från år till år. I början tog jag det jag fick, men när man väl är inne i systemet finns det mycket kurser som man kan jobba på. Efter ett tag känner lärarna till en och man får mer erbjudanden. Nu kan jag i princip välja hur mycket jag vill jobba. I höstas jobbade jag kanske två dagar i veckan, säger han.

Tentavakt eller ambassadör – här är extraknäcken
 • Tentavakt 
  Funkar på en del skolor, men många vill inte ha studenter som tentavakter eftersom det finns risk att de känner någon av dem som skriver tentan. Söks på din institution.
 • Kursassistent/övningsassistent/amanuens 
  Det här är särskilt vanligt på tekniska högskolor, men också på stora institutioner inom juridik och ekonomi. Söks på din institution.
 • Biblioteksassistent/receptionist
  Här handlar det oftast om enklare sysslor, som att ställa tillbaka böcker på hyllor, plocka i ordning före stängning och sortera informationsmaterial. Söks på respektive bibliotek eller reception.
 • Informatör för företag eller fackförbund 
  Uppgifterna varierar stort, men några exempel är affischering, utdelning av information och tidningar på campus, värva medlemmar och genomföra event. Sök direkt hos företaget eller fackförbundet. Kolla studentsajter på nätet.
 • Arvoderade poster på studentkåren
  Här varierar också uppgifterna kraftigt beroende på hur din kår är organiserad, men du kan ha ansvar för allt från näringslivskontakter till kårtidningen. Kårengagemang är en mycket bra merit när du ska söka jobb. Söks genom att du kandiderar i kårvalet.
 • Studentambassadör
  Många lärosäten låter sina studenter besöka högstadie- och gymnasieskolor för att berätta för skoleleverna hur det är att plugga på högskola. Kontakta din högskolas informationsenhet.
Germán Bender-Pulido
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-16

Tips i väntan på studiemedlet

Sista delen av sommaren är tuff ekonomiskt för alla, men kanske tuffast för studenterna. Vi tipsar om hur du får studiemedlet så snabbt som möjligt och hur du klarar tiden fram till dess på bästa sätt. Ska du plugga i höst och har spenderat sommarpengarna vid det här laget? Det finns vissa saker du kan göra för att snabbt få CSN-pengarna och klara de sista veckorna fram tills dess.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-11

Studentekonomi

Som fattig student gäller det att ta vara på alla möjligheter till extra klirr i kassan. Studiemedel, stipendier och rabatter, här är det du behöver veta. Studiemedel Du har rätt till studiemedel när du studerar. Studiemedlet består av bidrag, lån och kan ibland också bestå av olika tillägg. Hur mycket lån du vill ta bestämmer du själv. Belopp Heltidsstudier (4 veckor 100%) Deltidstudier (4 veckor ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-16

"Här kan man få 21 000 dollar i stipendium"

Många är intresserade av att plugga utomlands men oroar sig över kostnaderna. Få vet att det finns massor av stipendier att söka. Moa Lennartsson, Erik Nilsson och Josefin Hansson går första och andra året på NTI-gymnasiet i Lund. De är intresserade av att plugga utomlands och besöker därför Study Abroads mässa med utländska universitet i Malmö för att få svar på sina frågor.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön