Visa allastudier.se som: Mobil

Tjäna pengar – i skolan

Varje student vet hur svårt det är att få studiemedlen att räcka till. Men du behöver inte röra dig långt för att dryga ut kassan – jobben finns på skolan.

– Jag gick en kurs där äldre studenter undervisade och frågade kursansvarige läraren om jag kunde vara assistent nästa gång kursen gavs, berättar Leo Giertz.

Leo, 26, jobbar extra som labb- och övningsassistent på KTH i Stockholm, där han samtidigt läser sista året på civilingenjörsprogrammet i datateknik. Han tjänar 140-240 kronor i timmen, beroende på om det är en laboration eller övning han håller i.

– Det jag gillar är att man lär sig väldigt mycket av att undervisa. Man får bra koll på grunderna, säger han.

I dag jobbar över hälften av alla studenter extra vid sidan av studierna. Det många inte vet är att det finns en hel del jobb att söka på universitetsområdet. Studenter som kan utföra såväl enklare som mer kvalificerade uppgifter behövs både på själva lärosätet och i företag och organisationer som verkar på campus.

Leo Giertz insåg det redan under sitt första år på KTH.

– Jag har jobbat olika mycket från år till år. I början tog jag det jag fick, men när man väl är inne i systemet finns det mycket kurser som man kan jobba på. Efter ett tag känner lärarna till en och man får mer erbjudanden. Nu kan jag i princip välja hur mycket jag vill jobba. I höstas jobbade jag kanske två dagar i veckan, säger han.

Tentavakt eller ambassadör – här är extraknäcken

 • Tentavakt 
  Funkar på en del skolor, men många vill inte ha studenter som tentavakter eftersom det finns risk att de känner någon av dem som skriver tentan. Söks på din institution.
 • Kursassistent/övningsassistent/amanuens 
  Det här är särskilt vanligt på tekniska högskolor, men också på stora institutioner inom juridik och ekonomi. Söks på din institution.
 • Biblioteksassistent/receptionist
  Här handlar det oftast om enklare sysslor, som att ställa tillbaka böcker på hyllor, plocka i ordning före stängning och sortera informationsmaterial. Söks på respektive bibliotek eller reception.
 • Informatör för företag eller fackförbund 
  Uppgifterna varierar stort, men några exempel är affischering, utdelning av information och tidningar på campus, värva medlemmar och genomföra event. Sök direkt hos företaget eller fackförbundet. Kolla studentsajter på nätet.
 • Arvoderade poster på studentkåren
  Här varierar också uppgifterna kraftigt beroende på hur din kår är organiserad, men du kan ha ansvar för allt från näringslivskontakter till kårtidningen. Kårengagemang är en mycket bra merit när du ska söka jobb. Söks genom att du kandiderar i kårvalet.
 • Studentambassadör
  Många lärosäten låter sina studenter besöka högstadie- och gymnasieskolor för att berätta för skoleleverna hur det är att plugga på högskola. Kontakta din högskolas informationsenhet.

Artikelskribent: Germán Bender-Pulido

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Studentsveriges bästa förmåner

Tatueringsborttagning eller hyra av ett torp från 1700-talet? Här hittar du Studentkårernas bästa medlemsförmåner. Rabatter på träning, stipendier och billig mat är förmåner som många nog känner till i studentsammanhang. Det finns många sätt för en student att komma billigt undan. Vill du ha ännu fler fördelar så använder landets studentkårer en lång rad förmåner för att du ska vilja bli medlem.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-04

Stipendier: Studenternas gömda skattkista

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Här kan du läsa mer om hur du som student går till väga för att söka stependier! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Sommarens bästa gratisnöjen

Går det att ha en fantastisk sommar utan pengar? Absolut, speciellt om man befinner sig i storstan, menar familjeekonomen Bodil Hallin. Ledigheten är här och kompisarna pratar om allt kul de ska göra i sommar. Själv har du minimalt med pengar att leva på, och inget sommarjobb i sikte. Men det går att få bästa sommaren – utan pengar. – Det går att få ut mycket av lite, speciellt om man bor i storst ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön